Júniusban és az első félévben is Európában a harmadik legnagyobb arányban bővült a hazai zöldflotta – olvasható az Energiaügyi Minisztérium Facebook-posztjában.

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) kimutatása szerint 2024 júniusában az egy évvel korábbihoz képest 123,8 százalékkal több környezetkímélő személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon.

A horvát 161,4 és a cseh 140,8 százalék után ez a harmadik legmagasabb érték az unióban. Szemben az egy év alatt egy százalékkal mérséklődő  EU-s átlaggal.

Idén január és június között  59,5 százalékos volt a magyar gyarapodás, ebben a mutatóban is csak két uniós ország, Málta (129,9 százalék) és Ciprus (61 százalék ) múlta felül hazánkat.

Ezen időszakban az európai középérték 1,3 százalékos növekedést mutatott.

Az energiaügyi tárca szerint a közúti közlekedés zöldítése nemcsak a klímavédelem, hanem a települések tisztább levegője, élhetősége szempontjából is fontos cél. Kiemelték, hogy a

kapcsolódó iparfejlesztések nagyban hozzájárulhatnak a gazdasági növekedés újraindításához és az európai versenyképesség megerősítéséhez is.

Komoly szerephez jut az e-autó-támogatás

A minisztérium hangsúlyozta, hogy a kereslet látványos élénküléséhez jelentősen hozzájárult a vállalati e-autó-támogatás. Már a 30 milliárd forintos keretösszeg több mint felére nyújtottak be támogatási kérelmet.

A tisztán elektromos személygépjármű, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához az akkumulátor teljesítményének függvényében 2,8–4 millió forintnyi állami forrásra pályázhatnak a cégek.

Előkészületben van a vidéki elektromos töltőhálózat ösztönzésére szolgáló kiírás is, a 28 milliárd forintos keretösszegből mintegy 100 új e-töltőállomás létesülhet a fővároson kívül.