A hatóság szerint az élelmiszer-pazarlás egyik oka, hogy sokan olyan élelmiszert is kidobnak, ami még fogyasztható lenne.
Nagy különbség van a "minőségét megőrzi" felirat és a "fogyasztható" felirat között. A minőségmegőrzési idő után azzal a termékkel érdemes foglalkozni, amelynek nem volt kibontva a csomagolása és a termék teljes élettartamában a gyártó által javasolt körülmények között tárolták.
Ajánlásuk alapján, a rizs vagy az UHT tej 9 hónappal, az üdítők pedig fél évvel tovább fogyaszthatók a csomagoláson jelzett dátumnál. A megfelelően tárolt olaj például a lejáratot követően még két hónapig felhasználható.
A kávé, a tea, a méz, a lekvár és a konzervek még a lejárat után egy évvel is fogyaszthatók.
Az RTL Híradónak több járókelő azt mondta, hogy ők megesznek bizonyos termékeket a lejárati időt követően is.
Az élelmiszerellenőrök szerint csak akkor lehet egy terméket felhasználni a lejárati időn túl, ha nem bontották ki, és megfelelően tárolták.