Most, hogy az élelmiszerek árai az egekbe szöktek, különösen fontos tudni, hogy mikor érett meg egy termék garantáltan a kidobásra. Csakhogy a csomagoláson feltüntetett feliratokat értelmezni is tudni kell. Mert létezik:
- a minőségmegőrzési idő;
- és a fogyaszthatósági idő.
A minőségmegőrzési idő
Ezt a jelölést a hosszabb ideig eltartható, konzervált vagy tartós élelmiszereken tüntetik fel. A feltüntetett dátum azt az időpontot jelzi, ameddig a gyártó garanciát vállal az élelmiszer minőségére. Ilyen minőségi jellemző lehet például a termék állaga, színe, íze vagy illata.
A minőségmegőrzési idő leteltével az élelmiszerek ugyan veszítenek az élvezeti értékükből, de sértetlen csomagolás esetén elképzelhető, hogy még akár hónapokig is fogyaszthatók.
A bevezetőben említett kísérleti tejünk ugyanakkor nyilvánvalóan szélsőséges példa, hiszen
közel két év elteltével nincs az a tartós tej, amelyik fogyasztható lenne.
És ez talán így van jól.
A fogyaszthatósági idő
És ha már szóba hoztuk a fogyaszthatóságot, elmagyarázzuk a másik élelmiszeripari fogalmat, a fogyaszthatósági időt is. Ez az információ a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyek esetében a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni, vagyis az ilyen szempontból lejárt élelmiszereket nem javasolt a feltüntetett idő elteltével még próbaképp sem elfogyasztani.
A fogyaszthatósági időt olyan élelmiszerek esetében kell alkalmazni, amelyek mikrobiológiai szempontból gyorsan romlandók, ezért rövid idő elteltével valószínűleg közvetlen veszélyt jelentenek az egészségre.
A fogyaszthatósági idő lejártát követően az élelmiszer nem minősül többé biztonságosnak, vagyis irány a kuka.
Lezárult az élelmiszerbolt-razzia, termékeket kellett kivonni a forgalomból
A több mint 12 ezer hazai és külföldi élelmiszer tételes ellenőrzésekor a fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő lejárta, valamint a nyomon követés és a jelölés miatt merültek fel problémák.Bővebben →
Kevésbé vagyunk tudatlanok
Egyébként a Nébih felmérései alapján úgy tűnik, hogy a magyar lakosság egyre nagyobb hányada ismeri a minőségmegőrzési idő és a fogyaszthatósági idő közti lényeges különbséget.
Az élelmiszer-biztonsági hivatal kutatásai azt mutatják, hogy míg 2016-ban a fogyasztók csaknem ötöde nem hallott még arról, hogy különbség lenne a két fogalom között, addig ez az arány 2022-re jelentősen javult, 8 százalékra csökkent.
Van, amikor a lejárt áru is fogyasztható
Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek hiába jártak le a minőségmegőrzési időt alapul véve, mégis tovább fogyaszthatók. Sok termék akár egy évvel a feltüntetett idő lejárta után is felhasználható. A Nébih iránymutatását segítségül hívva bemutatjuk a nagy túlélőket.
Két hónappal a lejárati idő után fogyasztható élelmiszerek
- olajok, zsírok;
- tejpor;
- csipsz, rágcsák.
Három hónappal a lejárati idő után fogyasztható élelmiszerek
- aszalt gyümölcsök, zöldségek;
- müzli, gabonapehely;
- fagyasztott termékek;
- édes keksz, kemény cukor, csokoládé.
Fél évvel a lejárati idő után fogyasztható élelmiszerek
- üdítőitalok, gyümölcslevek, szörpök;
- majonéz.
Kilenc hónappal a lejárati idő után fogyasztható élelmiszerek
- UHT tej, UHT tejszín;
- só, cukor, édesítők;
- rizs;
- száraz hüvelyesek;
- instant termékek (pudingpor, kakaó, fűszerek stb.);
- száraztészta;
- szószok (ketchup, mustár);
- gabonafélék (liszt, búzadara).
Egy évvel a lejárati idő után fogyasztható élelmiszerek
- konzervek (gyümölcs, hús, hal, zöldség);
- ásványvíz;
- méz;
- lekvárok;
- kávé, tea, kakaópor.
Adományozni is lehet
Az élelmiszer-higiéniáról szóló uniós rendelet értelmében a lejárati időt követően is adományozhatók olyan élelmiszerek, amelyeknél minőségmegőrzési időt állapítanak meg. Ezek az élelmiszerek abban az esetben adományozhatók vagy fogyaszthatók el a minőségmegőrzési idő lejártát követően, ha:
- a termék csomagolása bontatlan, sértetlen, szennyeződésmentes;
- az élelmiszer érzékszervi tulajdonságai nem mutatnak eltérést, azok az adott termékre jellemzők;
- nem merül fel a termék szemrevételezéskor élelmiszer-biztonsági gyanú, például penészesedés, vagy kellemetlen szag;
- az élelmiszert végig a gyártója által előírt körülmények között tárolták és szállították;
- fagyasztott termék esetében a tárolási hőmérséklet nem haladta meg a mínusz 18 °C-t;
- az adott termék nem csecsemők és kisgyermekek táplálására szánt speciális élelmiszer, anyatej-helyettesítő tápszer.
A korábbi uniós jogszabályok nem tették lehetővé a lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű élelmiszerek forgalomba hozatalát. 2021. március 3-án jelent meg az a rendelet, mely lehetővé tette a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek adományozás céljából történő újraelosztását az Európai Unió területén. Egy 2021. április 12-én kiadott másik jogszabály pedig biztosította a lehetőséget a kiskereskedelmi létesítmények számára a friss hús lefagyasztásra és élelmiszer-adományozás céljából történő újraelosztására.
Az uniós rendelet megjelenését követően természetesen módosult a hazai élelmiszertörvény is.