Zoltai Anna hangsúlyozta: az élelmiszerek évente több tízezer megbetegedést okoznak, ezek többsége a háztartásokban fordul elő, azok többsége az ételek nem megfelelő kezelésére vezethető vissza. Fontosnak nevezte, hogy az ételek alapanyagát megbízható helyről vásárolják az emberek, nézzék meg a csomagolást, ellenőrizzék a termékek frissességét.
Elmondta: a nyers húsokat, zöldséget és tojást a többi élelmiszertől elkülönítve kell tárolni, a zöldségeket és gyümölcsöket mindig alaposan meg kell mosni.
Az elkészített ételeket nem szabad huzamosabb ideig szobahőmérsékleten tárolni, két órát meghaladó, langyos hőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet. A hűtőben lehetőleg lefedve, zárható dobozokban tárolják az ételeket, elkülönítve egymástól. Hűtőszekrényben sem biztonságos a kész ételek 2-3 napnál hosszabb tárolása. A biztonságot növeli a szakértő szerint, ha fogyasztás előtt a tárolt ételeket alaposan felhevítik - figyelmeztetett Zoltai Anna.
(képünk illusztráció)
Legolvasottabb
Bepöccentek az oroszok, irgalmatlan pénzt követelnek Európától
Váratlan fordulat a bankszámláknál, minden lakossági ügyfelet érint
Családi megbetegedéseket is okozhatnak a házi készítésű finomságok
„Segítünk kifizetni” – Orbán legérzékenyebb pontjára tapintott az észt elnök
Német autóipari sokk: három óriás profitja eltűnt, Magyarország is veszélyben
Eddig kell rettegve lesni a postaládát, hogy érkezik-e bírság
Újabb alapvető élelmiszer árát csökkenti a Lidl
Ruszin-Szendi Romulusz nem katona többé
Riadót fújtak: vészesen zsugorodik az ország legnagyobb édesvízi tavának vízszintje