Rövid határidőt, alig több mint egy hetet hagyott a kormány a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak is a kötelező munkaalkalmassági vizsgálat megszüntetéséről szóló törvénymódosítás véleményezésére – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). A munkavállalói jogokat súlyosan sértő, alaptörvény-ellenes tartalmat már hónapokkal ezelőtt, korábbi formájában is elutasították, közölte a szövetség.

Mivel az akkori változtatási javaslatokat azóta sem vette figyelembe a jogalkotó, a MASZSZ tiltakozik a szeptember elsejei bevezetés ellen.   

Kapkodásra, fejetlenségre, s nem utolsó sorban a szociális partnerek semmibevételére utal, hogy a kormány az utolsó pillanatra hagyta, s a nyári szabadságok idején igen rövid időt, alig több mint egy hetet adott a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak is a kötelező munkahelyi alkalmassági orvosi vizsgálat megszüntetéséről szóló törvény véleményezésére

– mondta Zlati Róbert. 

Aggályos és alaptörvény-ellenes

Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke leszögezte: szakszervezeti és munkavédelmi szakértői körökben nem változott a törvénymódosítás korábbi megítélése, s ahogyan azt már az elképzelés hónapokkal ezelőtti ismertetésekor is jelezték, a munkáltatók felmentését a kötelező alkalmassági vizsgálat elvégeztetése alól a munkavállalói jogok durva megsértésének, történelmi visszalépésnek és nem utolsó sorban életveszélyesnek tartják.

Az egyeztetésre hivatott Országos Munkavédelmi Bizottság (OMB) munkavállalói és munkáltatói oldala is több módosító javaslattal próbálta jobbítani a tervezetet, ám kiderült, a kormány változtatás nélkül készül szeptember elsején bevezetni az új rendszert. A véleményezésre hagyott rövid határidő pedig arra utal, hogy ezen nem is akarnak változtatni a döntéshozók.

A felelősök hónapokig nem csináltak semmit, és most, a bevezetés előtti utolsó napokban úgy tesznek, mintha komolyan vennék az egyeztetést – tette hozzá Zlati Róbert.

A MASZSZ kitart korábbi határozott véleménye mellett: ezzel a módosítással  munkavállalók százezreinek az egészségét veszélyeztetik a felelőtlen döntéshozók. Az elnök emlékeztet, a kormány a kötelező munkavédelmi oktatást is eltörölte már, s most éppen annak a rendszernek a megszüntetésére készül, amelynek segítségével gyakran súlyos betegségeket lehetett feltárni vagy éppen megelőzni.

A MASZSZ elnöke a szakszervezetek tapasztalataira hivatkozva határozottan állítja, az  egészségügyi szűrést a munkavállalók ingyenes, a munkához tartozó szolgáltatásnak tekintették, s a munkáltatóknak sem került vagyonokba eleget tenni a törvényi előírásnak: megteremteni a garantáltan biztonságos munkavégzés feltételeit.

Az elnök kitart korábbi határozott állítása mellett: a munkavállalónak törvényben előírt joga egészséges környezetben dolgozni, még akkor is, ha a kormány felesleges adminisztratív teherként tekint egyes a vizsgálatokra. 

A MASZSZ álláspontja szerint a tervezett módosítás halmozottan aggályos: alaptörvény-ellenes, sérti az egyenlő bánásmód elvét, mivel egyes munkavállalói köröket hátrányos helyzetbe hoz azáltal, hogy nem biztosítja számukra alapjognak az ingyenes foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást, továbbá ellentétes az egészségügyi alapellátásról szóló törvény ide vonatkozó rendelkezéseivel is, valamint  uniós jogokat is sért.

A szakszervezeti szövetség és tagszervezetei, valamint munkavédelmi szakértői a törvénymódosítást eljárási szempontból is aggályosnak tartják, mivel azt ismételten a Munkavédelmi törvény és a Magyarország által is ratifikált ILO egyezménnyel ütköző módon terjesztették elő.

Mindezek alapján a Magyar Szakszervezeti Szövetség tiltakozik a törvénymódosítás szeptember elsejei bevezetése ellen, s elvárja, hogy a kormány legalább ebben az ügyben vegye komolyan a szociális partnerekkel való egyeztetést.