A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Bár a szentendrei régió továbbra is kedvelt a fővárosból kiköltözők körében, az utóbbi hónapokban az építési telkek iránti kereslet jelentősen visszaesett, s a végtörlesztés  lecsengése sem hozott fellendülést. A városban egyre szűkebb a telekkínálat, így az  eladók többnyire tartják az árakat − mondja lapunknak Maholányi Pál, az Otthon Centrum helyi irodájának vezetője. Szentendre egyik legkedveltebb részén, a Szamárhegyen például − ahol 60-70 százalékos a beépíthetőség és ahol komoly építéshatósági előírásokkal kell számolni − 45−50 ezer forintos telek-négyzetméterárral kell a vevőknek kalkulálni. Hasonlóan magasak (40 ezer forint körüliek) az összközműves építési területek négyzetméterárai a szintén kiemelt Bükkösparton: itt 30 százalékos a beépíthetőség és kevésbé szigorúak a megkötések. A pismányi terület olcsóbb, a négyzetméterárak 15−20 ezer forint között mozognak, viszont a kínálat is meglehetősen korlátozott. A lakóövezeti besorolású részen 15 százalékos beépítettséget engedélyez a jogszabály, az üdülőövezetben − ahol többen építenek télen is lakható üdülőt − 10 százalékot. Ez utóbbi helyen, ahol a csatorna kivételével minden közmű megvan, már 10−12 ezer forintért hozzá lehet jutni az üdülőtelkek négyzetméteréhez.

Az irodavezető tapasztalata szerint az utóbbi időben egyre többen érdeklődnek Leányfalu és Tahitótfalu iránt, ahol a szentendreinél alacsonyabbak az árak. Leányfalun az építési parcellák négyzetméterét 15 ezer, az üdülőtelkekét 10 ezer forint körüli áron kínálják, Tahitótfalun az összközműves házhelyek ára 8−10, a részközműves üdülőtelkeké pedig 6−8 ezer forintról indul. Üröm szintén a drágább települések közé tartozik: két lakóparkban 30−35, illetve 35−40 ezer forintos négyzetméteráron kínálják az összköműves telkeket.

Dunakeszin a kereslet visszaesése jócskán csökkentette az építési telkek árát is. Bátai Lajosné, a Bátainé és Fia Ingatlaniroda tulajdonosa példaként említi, hogy a Toldi lakópark 720 négyzetméteres telkeit két-három éve még 22−23 millióért, ma pedig 17 millióért kínálják, s a Malomárokban is számos hasonló méretű, összközműves házhely vár gazdára 18−20 millió forintért. Vevő azonban nincs rájuk, hiszen a városban új ikerházat már 28 millióért lehet vásárolni. Csömörön, amely zsákfalu, nincs sok vevőre váró üres házhely, inkább bontandó házas: ezek négyzetmétere 24 ezer, míg a település külső részén 20 ezer forint körül mozog.

Ennél olcsóbb Kistarcsa és Kerepes, előbbiben a Fenyvesliget lakóparkban az 1000 négyzetméteres házhelyek négyzetméterét 10−14 ezer, míg a most kiépülő Móra lakóparki telkekét 8−9 ezer forintért kínálják, Kerepesen pedig 8−12 ezer forint között szóródnak az árak − összegezte a piaci helyzetet az L-Intéz Ingatlaniroda tulajdonosa, Törökné Pölcz Zsuzsanna.

 

Agglomerációs építési telkek irányárai (ezer forint/négyzetméter)
TelepülésIrányár
Biatorbágy10−25
Budakeszi20−40
Budaörs28−55
Csömör20−24
Diósd10−30
Dunakeszi25−32
Etyek8−10
Érd8−15
Herceghalom12
Kerepes8−12
Kistarcsa8−14
Leányfalu14−15
Szentendre15−50
Tahitótfalu8−10
Tárnok8−12
Törökbálint20−40
Üröm30−40
Forrás: ingatlanforgalmazók

 

A nyugati és déli agglomerációban csak Budaörsön tartják árukat a házhelyek, a többi településen − a kereslet lanyhulásával − csökkenés tapasztalható a két-három évvel ezelőttihez képest − mondja Flick Gábor, a Budaörsi Ingatlan Stúdió tulajdonos-ügyvezetője. Természetesen az árszintet Budaörsön is csak a jó adottságú (megfelelő méret, szép panoráma, jó beépíthetőség stb.), keresett telkek tartják: az autópályák közelében fekvő, meredek lejtésű, aránytalan méretű vagy más egyéb szempontból kedvezőtlen parcellák iránt itt sincs érdeklődés. Az árak széles skálán szóródnak: a kiemelt helyeken (például a volt Mávag-területen, a Törökugrató csendes, örökpanorámás utcáiban) fekvő, kiváló összközműves építési területek négyzetméterének kínálati ára 28−55 ezer forint között mozog. Törökbálinton 20−40 ezer forint közöttiaz összközműves házhelyek négyzetméterára, és napjainkra Budakeszin is hasonló szintre estek − a kedvezőtlen tömegközlekedés miatt − a korábban budaörsihez közelítő négyzetméterárak.

Herceghalmon a lakóparkban szintén találhatók még beépíthető telkek 10−12 ezer forintos négyzetméteráron, ám a Budapesttől való nagyobb távolság elapasztja az érdeklődést. A látványosan fejlődő Diósdon egyensúlyba került a kereslet-kínálat: sok a 10−30 ezer forintos ársávban eladó házhely, melyek iránt vannak érdeklődők, szemben Érddel, ahol felduzzadt a kínálat, s még az átlag 8−9 ezer forintos négyzetméteráron sincs érdeklődés. Ennek okát Flick a gazdára váró, 20−25 milliós családi házak bőséges választékában látja. Biatorbágyon ugyancsak érzékelhető a kereslet az építkezésre alkalmas házhelyek iránt: áruk itt 10−25 ezer, míg a szintén gyorsan fejlődő Tárnokon 8−12 ezer forint között mozog  négyzetméterenként.