Stabilizálódó piaci környezetben, nyereséges első fél évet zárt az MBH Jelzálogbank, 2024 első hat hónapjának adózás előtti eredménye 4 177 millió forint, ami több mint 40 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Az MBH Jelzálogbank gyorsjelentése szerint mérlegfőösszege az egy évvel korábbi szintről 17,1 százalékkal 876,1 milliárd forintra nőtt, így az MBH Csoport tagja tovább erősítette pozícióját a hazai jelzálogpiacon.

Az eredményt 194 millió forintos extraprofit-különadó, valamint 332 millió forintos banki különadó terhelt. Az első hat hónapban az üzleti év adózott eredménye 33,9 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakának eredményéhez képest, ami köszönhető annak is, hogy a 6 970 millió forint nettó kamatbevétel 110,6 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakának bevételénél.

Az MBH Jelzálogbank refinanszírozási aktivitása tovább erősödött: 2024 első fél évének végére a refinanszírozott hitelállomány bruttó értéke a 2023 első fél év végi 367,2 milliárd forintról 394,2 milliárd forintra növekedett. A bővülés egyben azt is jelzi, hogy a hitelintézet tovább erősítette piaci pozícióját.

Zöld pénzügyek, tőzsdei jegyzés

2024 első fél évében az MBH Jelzálogbank összesen mintegy 27,3 milliárd forint névértékű jelzáloglevelet bocsátott ki, ezen belül mintegy 5,9 milliárd forinttal nőtt a forgalomba hozott zöld jelzáloglevél állománya. A bank a 2021-ben elkészített zöld jelzáloglevél keretrendszere alapján aktív zöld jelzáloglevél kibocsátó a hazai tőkepiacon. Elkötelezett a fenntartható jelzáloghitelezés iránt, és az ESG-stratégiájában foglalt vállalások jegyében folyamatosan bővíti zöld jelzáloglevél-állományát.

Az év egyik mérföldköve volt az MBH Jelzálogbank számára, amikor júniusban a hazai jelzálogbankok közül elsőként sikeres tőzsdei jelzáloglevél csereaukciót hajtott végre.

  • A tranzakción kibocsátásra felajánlott, MJ32NV01 sorozatból 5,6 milliárd forint került forgalomba, és a cserepapírból 5,6 milliárd forint került visszavásárlásra. A csereaukció meghonosítása hozzájárulhat a jelzáloglevélpiacon a befektetői igények még magasabb szintű kiszolgálásához és a piac fejlődéséhez.
  • 2024 első hat hónapjában négy aukciót valósított meg az MBH Jelzálogbank, a tranzakciók eredményeként pedig változatlanul a legaktívabb és leginnovatívabb jelzáloglevél-kibocsátónak számít a hazai tőkekörnyezetben.

Az MBH Jelzálogbank részvényei több mint 20 éve a Budapesti Értéktőzsdén jegyzettek.

Az S&P Global Ratings júliusban megerősítette az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-kibocsátási programja és a bank által forintban és devizában kibocsátott jelzáloglevél-sorozatok BBB minősítését. A hitelintézetet hét év után újból értékeli a Moody’s Investor Service, a hitelminősítő 2024 júliusában kiadott minősítése alapján az MBH Jelzálogbank jelzáloglevelei a legjobb besorolású hazai értékpapírok közé kerültek azáltal, hogy a Moody’s a befektetésre ajánlott sáv felső közép fokozatát jelentő hosszú lejáratú A1 besorolást adott az MBH Csoporthoz tartozó hitelintézet jelzáloglevél-kibocsátási programjára.

„Az első tőzsdei jelzáloglevél csereaukciót eredményező tőkepiaci innováció, valamint digitális technológiák és a fenntarthatósági szempontok a bank mindennapi működésének szerves részévé váltak, amelyek azon túl, hogy lehetővé teszik, hogy rugalmasan reagáljunk a piaci változásokra, a jövőre vonatkozó sikeres működés pilléreit is jelentik” – mondta Nagy Gyula, a hitelintézet vezérigazgatója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!