Kandrács Csaba, az MNB alelnöke által vezetett magyar jegybanki delegáció is részt vett Zürichben a svájci és szingapúri szervezésű Point Zero Fórumon, amely a pénzügyi és technológiai vállalatok egyik legrangosabb nemzetközi találkozóhelye.

Kandrács Csaba az egyik panelbeszélgetésen hívta fel a figyelmet az ESG-adatok fontosságára, illetve arra, hogy a fenntarthatósági kockázatok hogyan befolyásolhatják a pénzügyi intézmények helyzetét és a pénzügyi stabilitást.

Elmondta azt is, hogy az MNB ajánlást készít a magyar hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások számára az ESG-kockázatok hitelkockázatba integrálására és kockázati modellezésre. Ennek lényege egy ESG minimum kérdőív, amelynek kitöltését a bankok bizonyos hitelösszeg felett a vállalati ügyfél hitelkérelme kapcsán megkövetelik. Ezáltal a bankok adatokat gyűjthetnek a kérelmező ESG-kockázatairól és profiljáról, és felhasználhatják ezeket a hitelkockázati elemzéseik során.

Szombati Anikó, az MNB ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a jegybankok hogyan támogathatják, hogy az egyetemi ötletekre, például a mesterséges intelligenciára épülő pénzügyi megoldások és a fenntarthatóság területén minél hamarabb sikeres startup vállalkozások alapulhassanak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ebben az MNB az élenjáró jegybankok közé tartozik, például a Hungarian Innovation Hub létrehozásával.

(via MTI)

Hiába figyelmeztetnek az amerikaiak, a magyar kormány fejjel megy a falnak

Újabb ülést tartott a Nemzeti ESG Tanács, ám a tájékoztatás szerint konkrétumokról nem született döntés, ugyanakkor most is hangsúlyozták, céljuk a gazdasági növekedés és a versenyképes magyar vállalkozások.A részletekről ITT írtunk bővebben.