A bíróság ítélete júniusban derült ki. Varga Mihály pénzügyminiszter korábban Johannes Hahn uniós biztoshoz fordult, azt kérve tőle, hogy az Európai Unió vállaljon nagyobb részt a megnövekedett teherből, mi több, a déli határhoz is meghívta őt.

A levélváltás kezdetben pozitív hangvételű volt és úgy alakult, hogy az év első felében sor kerül a találkozóra, a biztos azonban azóta folyamatosan visszakozik – mondta a pénzügyminiszter az Indexnek.

A tárcavezető azt is megjegyezte, hogy a 200 millió eurós büntetés szerinte sérti a szolidaritás és a felelősség tagállamok közötti igazságos elosztásának elvét. Szerinte határvédelmi kvótára lenne szükség migránskvóta helyett és nem 80 milliárd forintos büntetés, hanem 700 milliárd forintos költségtérítés jár Magyarországnak.

Varga Mihály úgy értékelt, hogy a határvédelmi kiadások az uniós költségvetéshez képest elenyészőek, csak az idei évet tekintve 67 ezer milliárd forintot tesz ki az uniós költségvetés kiadási főösszege.

Szerinte jól rámutat a különbségre, hogy a magyar határvédelmi kiadások több mint felét találkozókra és konferenciákra költötte az Európai Bizottság 2015 óta, de hasonló nagyságrendben költött költőpénzre és utazásra az Európai Parlament is.

Varga Mihály a lap kérdésére azt mondta, a V4-ek korábbi, a költségek finanszírozására tett, mai napig érvényes javaslata alapján felmerülhet a határvédelmi költségek kérdése az őszi ECOFIN-ülések alkalmával.

Jöhetnek a kitoloncolások és ez még csak a kezdet

Az új holland kabinet hamarosan komoly összeütközésben találhatja magát Brüsszellel az egyik legmegosztóbb kérdésben.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→