A NÉBIH ellenőrei március 1-28. között összesen 4844 ellenőrzést végeztek, elsősorban a húsvéthoz kapcsolódó termékeket vizsgálták. Ellenőrizték a húskészítményeket - főként a sonkát -, a tojást, az édesipari termékeket, a borokat és szeszes italokat, valamint a szezonális zöldség-gyümölcsöket. Az ellenőrzések az élelmiszer előállító és -forgalmazó helyeken egyaránt zajlottak, de érintették az állatszállítmányokat is - adta hírül a hivatal.
A feltárt szabálytalanságok miatt 101 alkalommal figyelmeztetést, 160 esetben pedig összesen 45,2 millió forintn bírságot szabtak ki. A különböző létesítmények ellenőrzése során higiéniai hiányosságokat az összes ellenőrzés 3,6 százalékában (2015-ben 2,8 százalék) állapítottak meg az ellenőrök, míg a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot az esetek 1,8 százalékában (2015-ben 3,3 százalék) tapasztaltak. Az ellenőrzések során megvizsgált mintegy 23 000 tétel 2 százalékát kellett kivonni a forgalomból elsősorban a fogyaszthatósági/minőség megőrzési idő lejárta, illetve a jelölési szabályok megsértése és ismeretlen eredet miatt.
55 zöldség-gyümölcs tételnél növényvédőszer-maradék vizsgálatokat is végeztek a NÉBIH laboratóriumában. A mintavétel főleg unióból származó, de hazai és EU-n kívülről érkező termékekből is történt. A szakemberek többek között almát, csemegeszőlőt, déligyümölcsöket, körtét és különféle zöldségféléket vizsgáltak. Megnyugtató, hogy egyetlen mintában sem mutattak ki határérték feletti mennyiségben növényvédőszer-maradékot.