A fagyasztót -18 Celsius fokon vagy alatti hőmérsékleten célszerű tartani. Az egyes élelmiszerek 3-12 hónapig tárolhatóak biztonságosan a háztartási fagyasztóban. Az eltarthatósági idő élelmiszerenként változik, de nagyban függ a tárolási hőmérséklettől is.

Általánosságban elmondható, hogy minél hidegebben tároljuk, annál jobb. Fontos, hogy minél tovább tároljuk az élelmiszereket fagyasztva, minőségükben kedvezőtlen változások lépnek fel.

Mit lehet fagyasztani?

Néhány kivételtől eltekintve (pl. héjas tojás, magas víztartalmú zöldségek, gyümölcsök) szinte minden élelmiszer fagyasztható nyersen vagy akár készételként is, de arra érdemes figyelni, hogy egyes élelmiszerek minőségére kifejezetten káros a fagyasztás. Például a magas zsírtartalmú élelmiszerek hajlamosak szétválni fagyasztás során, és a zsír is gyorsan "avasodik".

Csomagolás

  • A fagyasztani kívánt élelmiszert minden esetben légmentesen zárható edénybe vagy mélyhűtő zacskóba tegyük. Így elkerülgetjük az élelmiszerek nem kívánatos kiszáradását.
  • Csak olyan üveg- és műanyag edényeket használjunk fagyasztásra, amelyek csomagolás jelzik, hogy alkalmasak arra.
  • Használjunk mélyhűtő zacskót.
  • Ne használjunk kartondobozt vagy újrafelhasznált műanyag dobozokat, flakonokat, ezeket ugyanis nem fagyasztásra tervezték.
  • A lefagyasztás előtt osszuk fel kisebb adagokra az élelmiszereket, hogy gyorsabb legyen a fagyasztási folyamat és így adott esetben mindig csak a szükséges adagot kell felolvasztani.
  • A fagyasztani kívánt élelmiszereket légmentesen csomagoljuk be.
  • Figyeljünk rá, hogy a bepakolt friss élelmiszerek közvetlenül ne érintkezhessenek a már lefagyasztott élelmiszerekkel, mert így megakadályozható, hogy azok megolvadhassanak.
  • Melegen sose tegyünk élelmiszert a fagyasztóba, előtte mindig hűtsük le.
  • Az egyszer már felengedett élelmiszerek újrafagyasztani tilos!

Ide kattintva megnézheti, hogy az egyes fagyasztott élelmiszereknek mennyi az eltarthatósági ideje.