A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egyszerűsített eljárásban dönt egy fúzió engedélyezéséről, ha a tranzakció nyilvánvalóan nem jár a verseny jelentős mértékű csökkenésével az érintett piacon.

A nyolc napon belüli döntéshozatalra csak akkor van lehetőség, ha az ügyfelek a fúziós kérelmet hiánytalanul nyújtják be, így ezen eljárástípus igénybevételének lehetősége jelentős részben rajtuk múlik. A kérelmezők által benyújtott adatok teljessége és megbízhatósága, a kérelem benyújtására szolgáló űrlap hiánytalan kitöltése így érdemben befolyásolja az ügyintézési időt.

Ezzel is lehet rövidíteni a várakozást

A GVH az ilyen eljárásokban többnyire már tavaly is a jelenlegi törvényi kereteknél rövidebb idő alatt hozta meg döntéseit (2015-ben az egyszerűsített eljárások tényleges, átlagos, nettó - azaz a hiánypótlások törvény alapján kieső napjai nélkül számított - elintézési ideje 20 nap alá csökkent).

Felértékelődik a fúziós eljárásokban biztosított az előzetes egyeztetés lehetősége is, hiszen a megfelelően előkészített - különösen az űrlaptervezet alapján induló - előzetes egyeztetésekkel érdemben csökkenthető hiánypótlások szükségessége a későbbi eljárásokban.

A GVH alapvetően az indokolás nélküli, úgynevezett egyszerűsített döntések esetében lát lehetőséget a sommás eljárás alkalmazására. E döntéstípusok tették ki 2015-ben az összes fúziós ügy harmadát.