A forint erőteljes ingadozása egyértelműen igazolja, hogy a régiós valuták közül a magyar fizetőeszköz a legsebezhetőbb, ennek oka pedig a kormány és az MNB dilettáns politikája - véli Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője. Véleménye szerint a kormánynak a jegybankkal együtt biztosítania kellene a stabilitást, a biztonságot, figyelniük kellene a világban zajló folyamatokat, és olyan gazdaságpolitikát kellene kialakítaniuk, amely megvédi a magyar állampolgárok forintjait. Nem ingatlanvásárlásokkal, zongoravásárlással kellene foglalkozni - mondta Tóbiás. Szavai szerint ma 100 ezer autóhiteles és személyi hitelt felvevő ember retteg attól, mi fog történni.

Egyes elemzők szerint tartós lesz a kőolaj világpiaci árának csökkenése. Ha ez így van, akkor ennek a gáz árában is meg kell jelennie, az árcsökkenésnek el kell jutnia az emberekhez, ezt nem lehet megspórolni a kormánynak - mondta Tóbiás. Az MSZP elnöke szerint az árcsökkenésből származó pénzeket átlátható módon meg kell kapniuk az embereknek, ezért felkérte Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettest, hogy dolgozzon ki erre javaslatot.

A Demokratikus Koalíció (DK) felszólítja a kormányt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat a bankokkal és a devizahitelesek képviselőivel a forintgyengülés okozta károk csillapítása érdekében - mondta Gréczy Zsolt szóvivő. A politikus szerint lehet, hogy a mostani árfolyamgyengülés csak átmeneti állapot, de devizahitelesek százezreit teheti tönkre a jövő hónapban nekik postázandó törlesztő részlet.

Az ellenzéki párt szerint a forint csütörtöki "brutális" gyengülése miatt felelősség terheli az Orbán-kormányt is, mert "ide vezetett az általa folytatott felelőtlen gazdaságpolitika".

A Liberálisok szerint, bár a lakossági devizaalapú jelzáloghitelesek valóban védve vannak a forintgyengüléstől, a többi devizahitelest azonban súlyosan fenyegeti az árfolyamváltozás. Bodnár Zoltán, az MLP gazdaságpolitikai főtanácsadója bírálta, hogy a kormány a forintgyengülést is saját sikerpropagandájára használja.

A svájci frank és az euró erősödése a többi közt a vállalkozások jelentős részét is fenyegeti, és rávilágít a magyar gazdaság rendkívüli sérülékenységére - véli a politikus.

A mai események bebizonyították, hogy a forint stabilitása csak látszólagos. Egy erősebb devizapiaci vihar azonnal felborította a forint árfolyamát - véli Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért (PM) gazdasági kabinetjének vezetője.

Véleménye nnnél is súlyosabb, hogy akár 400 ezer, nem lakáshitellel rendelkező háztartásban is többszörösére ugorhat a fizetendő havi törlesztőrészlet. A devizás személyi kölcsönnel, autólízinggel és egyéb nem lakáscélú hitellel bíró adósok valamint a devizahitellel rendelkező kis- és közepes vállalkozások számára emelkedhet meg durván a havi törlesztőrészlet és veszíthetik el autójukat, inoghat meg vállalkozásuk, mondhatják fel a hitelüket. A PM számos alkalommal elmondta, a bóvli gazdaságpolitika eredménye a sérülékeny, ingatag forint. Egyértelművé vált, hogy a Fidesz még sok bajban lévő devizahiteles család problémáját söpörte eddig a szőnyeg alá - fogalmazott a politikus.