Újabb területen okoz problémákat a munkaerőhiány: az utóbbi időben annyira megugrott az online csomagküldő szolgáltatások iránti kereslet, hogy a kézbesítő cégek a nyári szezonban már nem tudják zökkenőmentesen ellátni a kiszállításokat, ezért egyre több vásárló hoppon marad. 

A fővárosban és több vidéki településen jellemző lett, hogy a vevőcsalogatás érdekében a webáruházban ingyenesen kínált házhoz szállítás utóbb mégsem valósul meg. A tömeges megrendelések teljesítésekor ugyanis a futárcégek jobb híján a csomagpontokon vagy automatákban rakják le a csomagok egy részét, amiről viszont csak utóbb értesítik a vásárlót – tudta meg az Economx.

Kevés az ember a kocsikon, nyakukra ég a munka

A nyár közepére fellángolt jelenség mögött az általános létszámhiány áll, amely a szabadságolások időszakában már logisztikai fennakadásokat és mindennapos feszültségeket okoz a cégeknél.

A vásárlók ugyan előbb-utóbb hozzájutnak a megrendelt áruhoz, de van, akinek ehhez meg kell oldani, hogy maga menjen el a hiába várt szállítmányért – mondta lapunknak a kiskereskedelemben működő Egyenlő.hu modern szakszervezet elnöke.

Bubenkó Csaba cégnevek említése nélkül vázolta: az elmúlt napokban több ismert futárcég alkalmazottai keresték meg a szakszervezetet azzal, hogy segítséget kérjenek, mert nyakukra ég a munka.

Például rendszeres, hogy a sofőrök úgy kezdik a napi műszakot, hogy már a depóban kiderül: a szükségesnél kevesebb ember áll rendelkezésre, emiatt fejenként a megszokottnál jóval több, átlagosan 180-200 csomagot kell címre vinniük.

Ezek között nagyon nehéz szállítmányok is vannak: nem ritka, hogy autógumit, lapra szerelt bútorokat vagy lapos tévét, illetve több tízkilós állateledeles zsákokat, konzerveket kell mozgatni. 

Felháborodott megrendelők hívják a futárokat

A létszámhiány miatt pedig mostanra elterjedt az a gyakorlat, hogy annak érdekében, hogy a szerződésben vállalt határidőn belül haladjanak a megrendelések, és ne legyen torlódás a központi raktárban, a kézbesítő cégek belső utasítást adnak a futároknak.

Eszerint a kiszállításra váró, ingyenes csomagok egy részét egész egyszerűen nem vihetik ki lakcímre, hanem gyűjtőponton kell azokat letenni.

Ez pedig rengeteg kellemetlen helyzetet okoz, mivel a legtöbb kézbesítő fix körzetet lát el, ahol a vevők többsége már ismeri őket.

Nem egyszer kapnak olyan telefonhívásokat a sofőrök, hogy a felháborodott vásárlók rajtuk keresik a csomagot, vagy amiatt elégedetlenkednek, hogy házhoz szállítás helyett sms-t kapnak arról, nekik kell begyűjteni a küldeményt – mutatott rá az elnök.

Hozzátette: a futárok nem győzik hangsúlyozni a reklamáló ügyfeleknek, hogy nem az ő hibájukból nem érkezik meg a várt termék. 

A kánikulában még több a kockázat

Ráadásul, amikor egy másik körzetben kell helyettesíteni a kollégát, az tovább nehezíti a munkát, mivel a beugró sofőr nem ismeri úgy az utcákat, az ottani körülményeket, a lakókat, hogy például jellemzően mikor találhatók otthon. Emiatt gyakori a csúszás, mert nem vihetik vissza az árut a raktárba, így pedig nő rajtuk a nyomás.

Azt nem engedhetik meg a cégek, hogy nem adják ki a szabadságokat vagy betegség esetén nem engedik táppénzre a dolgozót. Ám a nyáron a sofőrök jóformán csak vérrel-verejtékkel tudnak teljesíteni, főleg a kánikulában – fogalmazott az érdekképviselő, megjegyezve, hogy hiába a klímás autó, abból rendszeresen ki kell szállni és időprésben dolgozni.

Emiatt az sem ritka, hogy nem teljesülnek a hőségben kötelezően előírt munkavédelmi feltételek, például két fuvar között nemigen fér bele a pár perces pihenő. 

Összeomlik a rendszer, ha nem lépnek a cégek

Márpedig szerinte sürgős, de hosszabb távon is megnyugtató megoldást követel a helyzet, mivel az online rendelés újra felfutóban van, a vásárlók pedig joggal várják el a felkínált szolgáltatást.

A kézbesítői területeken viszont kóros a munkaerőhiány – például az álláskereső portálokon is százas nagyságrendben hirdetik a sofőr, kézbesítő, raktáros komissiózó munkákat, átlagosan nettó 350-550 ezer forintos havi fizetésért.

Sőt, a nyári diákmunkalehetőségek között is kiemelkedik az alkalmi futárkodás, ami ugyancsak mutatja, hogy nagy szükség van a friss munkaerőre.

A rutinosabb munkavállalók is idegesek, leterheltek, az elviselhetőnél nagyobb felelősség, több munka hárul rájuk, ez pedig nem fenntartható. Szükség van a fizetések emelésére és a hatékonyabb munkaszervezésre is, illetve olyan fellépésre, amellyel elkerülhető lehet, hogy később összeomoljon az egész rendszer – szögezte le az Egyenlő.hu vezetője.