A szakmai szervezetek a szőlőtermesztésen és a borkészítésen túl figyelembe vették a borértékesítés és a borturizmus területén végzett munkát, értékelve a magyar bor, a borkultúra és a borfogyasztás népszerűsítése érdekében végzett tevékenységet.

A pincészet szimbolikus jelentőségűnek tartja a díj elnyerését, amelyet elhivatottságuk visszaigazolásának tekint.

Kiemelték, hogy 2024-ben az összes jelentős szakmai elismerést villányi borászok kapták, hiszen Günzer Tamás az Év Bortermelője lett, Bock József pedig Életmű Díjat kapott.

A Gere Attila Családi Pincészet 75 hektáron gazdálkodik. Hektáronként 7200 tőkét művelnek a vörösbortermelésre kiválóan alkalmas területen, amelyen 2010 óta organikus gazdálkodást folytatnak, a pincészetben az erjesztéshez kizárólag saját élesztőtörzseket használnak.

Igazi mumus lett a vörös

Bajban a borászok, világszinten csökken a fogyasztás. Új lehetőségek után kell nézniük itthon is. Leginkább a vörösborok fogynak rosszul, itthon a fehérborok értékesítésével egyelőre nincs gond. Mindazonáltal váratlanul érte a borágazatot a fogyasztás ilyen mértékű csökkenése, ezáltal alternatívákat kell keresniük. Fantázia lehet a pezsgőben, valamint a boralapú, gyümölcsös, alkoholos italok, koktélféleségek készítésében.

A részletekről ITT írtunk bővebben.