Alig néhány hónapja történt, hogy egy huszárvágással egy lényeges adatbázis vált elérhetetlenné. Augusztus elején jelent meg a Magyar Közlöny rendelete, ami megszünteti az Építésügyi Hatósági Engedélyezési Eljárást Támogató Elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR) nyilvános felületét, ahol eddig bárki nyomon követhette a beadott építési engedélyeket, és az építési tervek egy részét.

Azaz, ha például a szembe szomszéd építkezésbe fogott, aki nem túl nagy barátja a kommunikációnak, az ügyfélkapu segítségével az egyszeri állampolgárnak lehetett némi rálátása arra, hogy

várhatóan mekkora árnyékot vet majd a portájára a valamilyen ligetről, dombról, vagy különféle erdei növényekről elnevezett lakópark. 

A meghökkentő változtatást még Lázár János építési és közlekedési miniszter kezdeményezte áprilisban, egyes spekulációk szerint azután, hogy a Válaszonline pont az ÉTDR segítségével derítette fel, hogy Tiborcz István köre építheti be a Svábhegy maradékát.

Augusztus 16. óta persze nemcsak az oknyomozó újságírók vannak elzárva a kutatás lehetőségétől, de nagyjából mindenki, aki nem tudja magát érintettként, azaz ügyfélként azonosítani – aminek persze elég sok kritériuma van.

Ha netán valaki nem közvetlen telekszomszédja az épülő residence-nek, suite-nak, vagy a szimpla családiház-bővítésnek 10 fős kutyakennellel, ezután konkrétan arról sem értesülhet, hogy bejelentették-e szabályosan az építkezést.

Nem látja majd a helyszínrajzot, az utcai homlokzati tervet vagy netán a látványtervet.

Kizárólag tehát az építési tevékenységgel érintett telekkel közös határvonalú ingatlan tulajdonosa, haszonélvezője lehet ügyfél, ő pedig a hivatali helyiségben, a hatóság jelenlétében és a hatóság által biztosított eszközön nézhet bele az iratokba. 

Az Építésijog.hu álláspontja szerint ez indokolatlanul és törvényellenesen szűkíti le az ügyfelek körét, hiszen így például az a szomszéd sem lehet ügyfél, akit az építkezéssel érintett ingatlantól egy árok választ el. Innentől ő is kénytelen bízni az építési hatóságokban, a kormányhivatalokban, illetve a köztudottan áthághatatlan és rendre betartott építési szabályokban. 

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón egy kérdésre adott válasza alapján eléggé úgy tűnt, hogy Lázár Jánoshoz hasonlóan semmi kivetnivaló nem talál abban, hogy az építkezési adatok nem lesznek ezentúl elérhetők nyilvánosan.

A miniszter úgy látja, elég annyit tudnia a nyilvánosságnak, hogy hány százalékos lehet a beépítettség, milyen magasságban:

az, hogy azon belül aki saját pénzéből magántulajdonosként épít, mit épít bele, nem érzem úgy hogy rám tartozik.

Gulyás Gergely úgy folytatta: ha van egy mindenki számára elérhető adat, hogy erre a telekre három és fél méter magasan lehet házat építeni és 58 négyzetmétert, akkor az, hogy ezen az 58 négyzetméteren belül mi van és három és fél méter alatt mi van „az nem tartozik senkire”.

Hiába volt avatás, a bíróság lelőtte a balatoni szuperprojektet

A Pécsi Törvényszék megsemmisítette a balatonaligai kikötő vízjogi üzemeltetési engedélyét. Július elején a kikötő használatbavételi engedélyéről is döntés születhet >>>