A szombati kormányinfót a Fidesz frakcióvezetője jelentette be Balatonfüreden, ahol a kormánypártok tartottak kihelyezett frakcióülést.

Kocsis Máté és Simicskó István a KDNP frakcióvezetője a képviselőcsoportok tanácskozása után tartottak sajtótájékoztatót. 

Hogy mi lesz a hétvégi bejelentés tárgya, azt még nem tudni.

A frakcióülésen ugyanakkor Orbán Viktor felvezette a gyermekvédelmi szabályok jövőbeli szigorítását, és ahogy Kocsis Máté jelezte: komoly vitákra számítanak a jogszabályok módosítása során. 

A frakcióvezető azt is megerősítette, ami a miniszterelnöki évértékelőben is elhangzott: Magyarország az Európai Unió és a NATO elkötelezett tagja, egyúttal mindent kész megtenni a béke előmozdításáért. Orbán Viktor korábban ugyan arra kérte a két frakciót, hogy támogassák a svéd és a finn NATO-csatlakozás ratifikációját, de – mint kiderült – messze nincs egység ebben házon belül sem. 

Ahogy Kocsis Máté fogalmazott: ezeknek az országoknak a politikusai „durván, alaptalanul közönségesen sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek."

Ennek fényében arra kérik Kövér László házelnököt, hogy küldjön egy delegációt a két országba, hogy ezeket a vitákat sikerüljön rendezni. Annak azonban kicsi esélyét látják, hogy végül ne támogatnák a két ország csatlakozását.

A szombati rendkívüli bejelentések nem szokatlanok, a tavalyi év során többször is élt a kormányzati kommunikáció ezzel az eszközzel.