Gyógyszerhiányról akkor beszélhetünk, ha valamilyen termékhez, vagy annak helyettesítőihez nem jut hozzá a beteg, márpedig erről az estetek többségében szó sincs. Termékhiány viszont előfordul forgalmazási problémák miatt egyes készítmények esetében –  válaszolta az Economxnak a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ).

Jelenleg 1500 termékhiány van a gyógyszerhatóság honlapján, amiből 96 gyógyszer nem helyettesíthető.

Gyógyszerhiány leginkább akkor fordul elő, ha a gyártók egy-egy terméke – stratégiai döntés miatt - lekerül a polcról a magyarországi gyógyszertárakban. Ilyen esetekben jellemzően nem a támogatott, hanem főleg a nem vényköteles, azaz OTC termékekből van hiány, vagy olyan generikumból, amelyek rendelkeznek helyettesítő gyógyszerrel, hívta fel a figyelmet a 29 tagvállalatot tömörítő szövetség.

Ilyen termékhiány volt például, amikor a paracetamol vagy az ibuprofen hatóanyag-tartalmú, lázcsillapításra és a felső légúti betegségek tüneteinek enyhítésére használt, vény nélkül kapható gyógyszerek nem voltak idén januárban elérhetők a patikákban vagy az antibiotikum-hiány is.

A hazai alapellátásban minden második beteg hazai gyógyszergyártó cég termékével gyógyul.

 

Megoldásokra van szükség

Ugyanakkor a MAGYOSZ szerint a bár a gyártók jelenleg kezelik a helyzetet, de a kedvezőtlen árazási rendszerek, az alacsony gyógyszerárak  – 2007 óta nem volt lényegi értékkövetés – az egyre magasabb előállítási költségek, az alapanyagárak növekedése, a logisztikai láncok sérülése miatt szinte biztos, hogy lesznek a jövőben is hiányok.

Bizonyos termékek előállítása már most is veszteséget termel – ez a helyzet hosszú távon nem fenntartható

 – sorolták a gondokat.

Már a tavaly megrendezett MAGYOSZ konferencián is arra hívták fel a figyelmet, hogy 1683 olyan készítmény van forgalomban, melynek az ára az elmúlt 15 évben 20,5 százalékkal csökkent.

A hazai gyógyszergyártás jelenéről és versenyképességéről pedig kedden rendez a szövetség egy konferenciát, amiről az Economx tudósít majd.

 

Az európai és hazai árazási gyakorlatok sok esetben hátráltatják a gyógyszergyártókat abban, hogy gyártási kapacitásaikat növeljék, ezáltal csökkentsék az Ázsiától való függőségüket. Az alacsony árak tehát kevesebb beruházáshoz és gyakoribb termékkivonásokhoz vezetnek, így a nemzetgazdaságot is hátrányosan érintik – közölte a MAGYOSZ lapunkkal.

Az árazási politika ráadásul koncentrációhoz vezetett, csökkent az európai generikus gyártók közötti verseny. A MAGYOSZ adatai szerint Európában a generikumok 69 százalékának van 1-2 beszállítója a piacon.

2023-ban a Magyarországon bejelentett hiányoknál a forgalmazók több mint 50 százaléka a gyártási gondokat jelölte meg és emellett a piaci megfontolás miatt észlelhettek termékhiányt a betegek. Utóbbi jellemzően nemzetközi referenciaárazás miatti gondokra vezethető vissza, illetve a licenctermékek esetében is a gazdasági folyamatokat nem követő árazási mechanizmusok jelentenek készletproblémákat, amin nagymértékben segítene a rendszerszintű értékkövetés.

Új stratégiát alkotnak

Az Európai Bizottság új gyógyszerstratégiájának célja, hogy időtálló szabályozási keretet hozzon létre, és támogassa az ipart az olyan kutatások és technológiák előmozdításában, amelyek elősegítik a betegek terápiás szükségleteinek kielégítését és a piaci hiányosságok kezelését - erről itt írtunk bővebben. 

Az európai jogalkotási felülvizsgálat elsősorban három európai intézmény közös feladata mondta az Economxak Adrian van den Hoven, a Medicines for Europe igazgatója, az általa képviselt szervezet az európai generikus és biohasonló gyártókat képviseli. Az Európai Bizottság javaslatot tesz, amelyet aztán az Európai Parlament megvitat és szerkeszt, az Európai Tanács pedig elfogadja az álláspontját. Amikor minden álláspontot kialakítottak és megszavaztak, a három intézmény megtárgyalja a végleges szöveget, mondta az igazgató. A felülvizsgálatot az Európai Bizottság 2023 áprilisában indította el, jelenleg az Európai Parlamentben a vitafázisban van, és az országok előrehaladott állapotban vannak a tárgyalási álláspontjuk kialakításában. A jövőbeli menetrend számos tényezőtől függ, többek között a 2024-es európai parlamenti választásoktól is.

Az igazgató kiemelte: a Medicines for Europe küldetése, hogy valamennyi uniós beteg időben hozzáférjen a gyógyszereihez. A Covid-19 világjárvány idején az egész iparágat mozgósították az alapvető és kritikus fontosságú gyógyszerek szállítása érdekében, és a jövőben is fontos számukra az európai gyógyszerellátás biztonságossága.