A bajaiak és a környékbeleik tízszer több halat fogyasztanak, mint az ország más részein élők: évente nyolcvan kilogrammot. Ezt a példát az agrárminiszter szerint mindenkinek követnie kellene, mivel a hal nagyon egészséges, a magyar tavi gazdaságok kiválóak, "tehát olyan termék és lehetőség van a kezünkben, amellyel élni kell".
Éppen ezért a következő időszak egyik célja az országos halfogyasztás átlagának növelése - mondta Nagy István.
Kapcsolódó
Magyarország büszke a bajai halászlére, és ezért védelem, oltalom alá helyezte - mondta a miniszter, példaértékűnek nevezve a halétket övező hagyományt, azt, ahogyan megbecsülik, és részévé vált a helyiek mindennapi életének.
Az agrárminiszter a bajai halászlé népszerűségét abban látja, hogy közösségben készül, oly módon, amelyet máshol nem tapasztalni.
A városi rendezvények közül a Bajai Halfőző Fesztivál a leghíresebb hagyományőrző ünnep, amely "gasztrokulturális esemény" - mondta Fercsák Róbert (Fidesz-KDNP), Baja város polgármestere -, a Duna partján, a Szent Jánosról elnevezett városrészből évszázadokon át naponta jártak a vízre a bajai halászok, majd hazatérve elkészítették a legfinomabb halászlevet, amelyet mindig társaságban fogyasztottak el.
A halfőző fesztivált Baja várossá nyilvánításának 300. évfordulóján szervezték meg először. 1996-ban "még csak" 300 kondérban főzték a halétket. Az esemény azóta többnapos programsorozattá vált - írta az MTI.
A kép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán.