A 2024/2025-ös tanévben is önkéntesen kérhetik a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos tanulók szülei a HPV (humán papillomavírus) elleni ingyenes védőoltást gyermeküknek. A beleegyező nyilatkozat szeptember 13-ig kell kikölteni – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ az MTI-vel.

A HPV elleni védőoltást - a korábbi tanévekhez hasonlóan - idén is iskolai kampányoltás részeként adják be. Az oltásra jogosultak szülei, gondviselői egy írásos nyilatkozat kitöltésével igényelhetik gyermeküknek a Gardasil oltóanyag beadását.

Két oltáson sok múlhat

A védőoltás a  HPV hét olyan típusa ellen alakít ki védettséget, amelyek a leggyakrabban okoznak daganatos megbetegedést, továbbá a vírus két olyan típusa ellen is védelmet nyújt, amelyek a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért felelősek.

Hangsúlyozták, hogy az oltóanyag biztonságos és hatásos, segítségével visszaszorítható a magas kockázatú HPV vírus okozta megbetegedések kialakulása.

Emlékeztettek, hogy a 7. évfolyamos lányok számára már a 2014/2015-ös tanévtől kezdődően térítésmentesen elérhető a HPV elleni védőoltás, a 2020/2021-es tanévtől kezdődően pedig már a fiúk is kérhetik a vakcina beadását.

A HPV elleni védőoltás igénybevételi aránya a lányoknál évek óta 80 százalék körüli, a fiúknál 68 százalékos; az elmúlt tíz évben összesen 425 ezer tanuló kapott HPV-oltást

– közölte a hatóság.

Kifejtették, hogy a védettség kialakulásához két oltásra van szükség 6 hónap különbséggel, ha az oltási sorozat megkezdésekor az oltandó nem töltötte be a 15. életévét. Az első oltás idején 15 éves életkort betöltött 7. évfolyamba járó gyermekek immunizálásához három dózis szükséges. 

Tízből nyolcan életük során elkapják a HPV-t

Magyarországon méhnyakrákot évente 1500 nőnél diagnosztizálnak, és közel ötszázan sajnos életüket is vesztik miatta. A méhnyakrák kialakulásáért 90 százalékban a HPV (humán papilloma vírus) felelős. A férfiaknál és a nőknél összesen évente 5500 haláleset köthető a HPV okozta daganatokhoz – erről itt írtunk bővebben.

A HPV fertőzés nem csak a nőket érinti, ugyanolyan veszélyes a férfiak körében is a lakosság 80 százaléka élete során megfertőződik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ig egy globális stratégia mentén szorgalmazni kell a mind szélesebb körben alkalmazható oltási protokollokat a fiatalok körében, sőt lehetőséget kell nyújtani azon fiatal felnőttek számára, akik 7-dik osztályban még nem kaphatták meg az ingyenes védőoltást, mert a szülő nem kérte számára. Ez a általános iskolások 18-20 százalékát jelenti.