A Hungarikum Bizottság döntése alapján két új elemmel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye – jelentette be az agrárminiszter.
Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a Pozsinyi kifli, ami évszázadok óta meghatározó süteménye gasztronómiánknak, valamint a Höveji csipke
– írta Nagy István.
Mesterműveket tesznek hungarikumokká
Nagy István úgy fogalmazott, hogy a hungarikumok az ország arculatának mindennapi és mindenütt jelen lévő építőkövei, amelyek szavak nélkül mesélnek a magyarokról, a hagyományaikról, a leleményességükről.
A hungarikumok mesterművek. Az értékek védelme az identitás- és hagyományőrzést, a kultúra átörökítését is segíti, méghozzá nem az elkülönülés, hanem a nemzeti összetartozás igényével
– tette hozzá.
A kézzel készített fehér lyukhímzést az úgynevezett „pókolás” rendkívüli változatossága teszi a maga nemében egyedülállóvá.
A Magyar Értéktár is két új elemmel bővült, a lángos és a kubikos tevékenység került a jegyzékbe.
Tovább drágul a balatoni lángos
Tavaly még megfizethető áron adták a lángost a Badacsony Bisztróban a többi balatoni étkezdéhez képest, idén viszont 900 forint alatt nem adnak lángost, mert még az olcsónak számító helyeken is 24-46 százalékos áremelkedés várható. Bővebben>>>Eddig 85 hungarikumot tartalmazott a Hungarikumok Gyűjteménye, ami most a pozsonyi kiflivel és a höveji csipkével egészült ki.
A turizmus és vendéglátás kategórián belül a következők kerültek fel a listára:
- Karcagi birkapörkölt
- Gundel örökség - Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari öröksége és a Gundel Étterem
- Bajai halászlé
- Tiszai halászlé
- Magyar gulyásleves
- Dobostorta