A Dán Műszaki Egyetem (DTU) Nemzeti Élelmiszertudományi Intézetének kutatói egy rakás olyan tanulmányt vizsgáltak meg, amelyek a vörös húsok - ezen belül a feldolgozott vörös húsok - fogyasztása és a rák kialakulása közötti összefüggést igyekeznek feltárni. A dán kutatók szerint azonban arra egyelőre nincs válasz, hogy pontosan melyik vegyületek a felelősek a daganatok kialakulásáért. A különböző tanulmányok ugyanis eltérő okokat hoznak fel - írja a Mindenár.hu kereskedelmi és élelmiszerár-összehasonlító oldal az Élelmiszerbiztosági Szemelvények cikke alapján.
A dán szakértők az átfogó vizsgálat után arra jutottak, hogy a húsfogyasztók csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát egyrészt azzal, hogy teljes értékű gabonákat, zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanak. A teljes értékű gabonák, a zöldségek és a gyümölcsök rostjai ugyanis a vékonybélben képesek a rákkeltő (karcinogén) vegyületekhez kötődni, ezáltal csökkentve azok káros hatásait. Másrészt szintén segítheti a rák kockázatának csökkentését, ha a húsokat nem sütik szenesre. (További részleteket itt olvashat.)