A novemberi adat megfelel a várakozásoknak. A forgalom növekedési üteme decemberben is 4,5 százalék körül maradhat, mivel a növekvő reálbérek és foglalkoztatás mellett a devizahitelek tavalyi elszámolása is jelentősen növelte a háztartások elkölthető jövedelmét - kommentált Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

Az újra megugró fogyasztói bizalom szintén dinamikus forgalomnövekedést vetít előre. A hiteltörlesztések kiszámíthatóvá válása egyre kevésbé indokolja a háztartások óvatossági megtakarításait, így az elmúlt években elhalasztott fogyasztás pótlása is hozzájárulhat a fogyasztás dinamikus növekedéséhez. A 2015 elején -részben az online pénztárgépek bevezetése által okozott - magas bázis miatt idén kissé mérséklődik a kiskerforgalom növekedésének üteme, így éves átlagban 3,4 százalékos növekedésre számít a tavalyi 5,4-5,5 százalék után. Idén a dinamikusan, 4-4,5 százalékkal emelkedő bérek mellett a szja-csökkentés is támogatja a fogyasztás növekedését, mivel a nettó bérek 5,5-6 százalékkal, a nettó reálbérek a 2 százalékos vagy az alatti infláció mellett 3,5-4 százalékkal emelkedhetnek - véli Suppan.

A kiskereskedelmi forgalom szerkezete érdemben nem változott novemberben. Az élelmiszer, illetve a nem-élelmiszer kiskereskedelem is lendületesen bővült, 2,5, illetve 6,9 százalékkal. Ezzel szemben az üzemanyag-kiskereskedelem veszített valamelyest a lendületéből, hiszen az év elejétől mért 5,7 százalékos átlagnál lassabb, 4,4 százalékosos ütemet ért el - állapította meg Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. szakértője.

Véleményük szerint decemberben is maradhatott a kiskerforgalom lendületes bővülése és 2015 egészében 5,8 százalékkal nőhetett. Azt gondoljuk, hogy idén sem lesz másképp, a forgalom növekedése folytatódhat, azonban az ütem lassulhat, ami részben technikai tényezőkre vezethető vissza. Ilyen tényező például az, hogy az elektronikus pénztárgépek fehérítő hatása halványulhat. Így idén 4-5 százalékkal nőhet a kiskereskedelem, azt támogatja az szja egy százalékpontos csökkentése, valamint az alacsony inflációs környezet is.

Az NGM nagyon örül

Több mint két éve folyamatosan nő a kiskerforgalom - állapította meg Marczinkó Zoltán, az NGM kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Ez azt jelzi, hogy visszatért az a vásárlási kedv, ami a 2000-es évek elején jellemezte az országot.

Az ágazatban jelentős változást hozott az online kasszák bevezetése 2014 augusztusában, minden piaci szereplő egyetért abban, hogy azok gazdaságfehérítő hatása jelentős volt. A vásárlási kedvet erősítették a kormány intézkedései, valamint az, hogy az utóbbi időben gyakorlatilag nincs infláció az országban. A lakosság vásárlóereje várhatóan az idén is tovább nő, míg a boltok vasárnapi zárva tartásának nincs hatása a kiskereskedelmi forgalomra - fogalmazott a helyettes államtitkár.