2020. májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.
Az élelmiszerek ára 8,4 százalékkal nőtt, ezen belül a párizsi, kolbászé 22,0, a sertéshúsé 20,7, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 19,1, a cukoré 15,0, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,6 százalékkal lett magasabb.
Kapcsolódó
A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 6,7, ezen belül a dohányáruké 11,1 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 2,6 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakásjavítás, karbantartás ára 11,7, a járműjavítás, karbantartásé pedig 9,3 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok ára 22 százalékkal csökkent.
A nyugdíjas fogyasztói-árindex az átlagnál egy százalékponttal magasabb, 3,2 százalék lett.
Megnevezés | Havi bázison | Éves bázison |
Fogyasztói árindex | 0,4 | 2,2 |
Maginfláció | 0,1 | 4,0 |
Nyugdíjas fogyasztóiár-index | 0,5 | 3,2 |
Forrás: KSH |
Áprilishoz képest
Havi bázison a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal növekedtek. Az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal nőtt, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,1 százalékos áremelkedésének a következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan nem változott.
A margarin ára 1,9, a rizs, hántolmányoké 1,8, a cukoré 1,7 százalékkal nőtt, a tojás ára 3,3 százalékkal csökkent.
A tartós fogyasztási cikkek 0,7 százalékkal drágultak, ezen belül az új személygépkocsik 1,9 százalék. A szolgáltatásokért 0,1 százalékkal többet, a ruházkodási cikkekért 0,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A járműüzemanyagok az olajárak emelkedésének hatására 3,9 százalékkal drágábbak lettek.
Az első öt hónapban az árak 3,5 százalékkal nőttek.
Gazdasági hírek azonnal, egy érintéssel
Töltse le az Economx app-ot, hogy mindig időben értesülhessen a gazdasági és pénzügyi világ eseményeiről!
Kérjen értesítést a legfontosabb hírekről!