Komoly megugrásra lehet számítani a szeptemberi inflációs adatokban, ez előre borítékolható - idézte a Index Virovácz Pétert, az ING makrogazdasági elemzőjét. Ennek a legfőbb oka az, hogy a KSH a szeptemberi adatban számolja el először a rezsicsökkentés részleges visszavonásának hatását.

Az inflációs hatás mértékéről már a Magyar Nemzeti Bank is közzétett egy becslést: kizárólag a rezsicsökkentés megváltoztatása három százalékponttal növeli majd meg a szeptemberi inflációs mutatót.

Az elemző szerint több, az inflációt felhajtó hatással is számolni kell: egyrészt folytatódhatott a feldolgozott élelmiszerek áremelkedése, valamint az aszály miatt vélhetően a feldolgozatlan élelmiszerek áremelkedése is erősödhetett. A mezőgazdasági termelői árak közel 51 százalékkal nőttek éves bázison júliusban.

További árfelhajtó tényezők

A további árfelhajtó tényezők közé tartozik a fővárosban átalakított parkolási díjfizetési rendszer. Habár csekély súlya a fogyasztói kosárban, az extrém áremelkedés miatt ezzel nagyjából 0,5-1 százalékpont rakódhat rá az inflációs mutatóra.

A telefon- és internetszolgáltatás drágulása szintén újabb tizedeket adhat hozzá az általános áremelkedési ütemhez. Végül növeli az árakat a forint gyengülése. Mindezeket figyelembe véve szeptemberben 19,9 százalékra ugorhat az inflációs mutató, az ING elemzője szerint.

Jobbágy Sándor, a Concorde Értékpapír elemzője 20,5 százalék körül várja  a szeptemberi inflációs adatot, amely éves szinten 14 százalék körül alakulhat. Még fél évig 20-21 százalékos szinten ragadhat az infláció. Szerinte érdemi javulás 2023 szeptemberétől várható.