A nyári szezon kezdetén általában visszaesik az érdeklődés az ingatlanok iránt, ez azonban csak ideiglenes, legalábbis Veszprém vármegyében. A megyeszékhelyen évek óta tapasztalni, hogy a nyár második felében hirtelen megugrik az eladó és bérbeadó lakások kereslete.

Ennek két fő oka van: az első, hogy Veszprém egyetemi város, a leendő hallgatók pedig idejében keresik lakóhelyüket. Mivel nem szívesen költöznek, igyekeznek olyan bérbe adó, jobb esetben eladó lakást keresni a szülők, ami közel van az egyetemhez

– mondta el L. Fehér Mónika ingatlanszakértő a veol.hu érdeklődésére.

Hogy bérelni vagy éppen vásárolni kívánják a lakást, az nagyban hat az összkínálatra. Egy eladóból – jó ajánlat és megegyezés után – gyakran bérbeadó lesz, hiszen sokan úgy gondolják, ha nem kapják meg a megfelelő vételárat, inkább megtartják és kiadják a lakást. 

A felvételi ponthatárok közzétételét követő első hullám után szeptembertől érzékelhető a második meglódulás. 

A szakember tapasztalatai szerint az is évről évre visszatérő tendencia, hogy az ősz elején a munkavállalók is nagyobb számban érkeznek az ingatlanpiacra, kisebb részük vásárolni, nagyobb részük bérelni kíván.

Ami mára változott: az arány eltolódott a bérlők irányába, mert kevesebben tudják megfizetni a vételi árat. 

Tavalyelőtt egyébként látványosat ugrottak a négyzetméterárak, különösen a panellakásoknál. Tavaly ez visszaesett, jelenleg Veszprémben kevéssel 700 ezer forint alatti a kínálati ár. 

Az eleve magasabb árszintű téglalakásoknál nem volt nagy kiugrás, de visszaesés sem. Itt valamivel 900 ezer forint feletti az átlagár, ami az év első felében még emelkedett, jelenleg stagnál.