A tavalyi tanév végén több mint 5000 általános iskolás kezdett bele egy dietetikusok által összeállított tanagyag elsajátításába.
Olyan nagy élelmiszerkategóriák kerültek terítékre, mint a gabonák, a tej- és tejtermékek, valamint a tojás. Az idei tanév első félévében pedig minden fontos dolgot megtanultak a zöldségekről, a gyümölcsökről, a húsokról, a halakról és az édességekről.
A következőkben az olajokról, zsírokról, a megfelelő folyadékfogyasztásról és a helyes arányokról fognak tanulnia diákok, de azt is részletesen megismerik majd, hogy miért fontos az élelmiszercímke, miként tájékozódhatnak róla, hogy később minden szükséges információ birtokában, tudatosan dönthessenek arról, mi kerül a kosarukba.
A program része volt az a pályázat, amelyben arról adhattak számot a gyerekek, hogy a már tanultak alapján hogyan állítanák össze az egészséges táplálkozás elveinek megfelelő bevásárlókosarat.
El kellett képzelniük egy hétvégi nagybevásárlást, és ábrázolniuk kellett a fogyasztói kosár szerintük ideális összetételét, majd meg is kellett indokolniuk, hogy mit, miért tennének bele.
„Örömmel láttuk, hogy a gyerekek által összeállított kosarakba nem igazán került cukros üdítő vagy nagy mennyiségű édesség,
viszont minden pályázónál volt zöldség és gyümölcs, a pékáruk esetében – amelyekről egyébként már tanultak – tudták, mi a jelentősége a teljes kiőrlésű változatoknak
– értékelte a pályamunkákat Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, aki maga is zsűrizett.
„Ugyanakkor sokaknál kijött néhány közkeletű táplálkozási tévhit, ezeket különös gonddal fogják a kollégáim helyre tenni ezeket a program fennmaradó részében" – tette hozzá.
A pályázat nyertesei – három alsós és három felsős osztály – az iskolájukhoz legközelebb eső áruházban bepillanthatnak egy nagyáruház működésének „színfalai mögé”. Végigkövethetik például, hogy miként kerülnek ki az élelmiszerek a szállítókamionból az áruház polcaira.
A fogyasztói kosár összeállítására kiírt pályázatot követően a program a második félévben is folytatódik, majd egy tápláltsági állapotfelméréssel zárul, ami nemcsak a programról ad majd objektív visszajelzést, hanem a 6-12 éves korosztály tápláltsági állapotáról is, amit hiánypótlónak ígérnek, hiszen a legutóbbi ilyen vizsgálat még 2019-ben, a COVID előtt készült.