Az elemzői várakozásoknak megfelelően továbbra is 6 százalékon maradt a magyar jegybanki alapkamat.

A jegybanki kommentre még egy órát várni kell, de várhatóan kitér a pénzügyi stabilitási kockázatokra. Ezeknek egy része az eurózóna adósságválságával kapcsolatos, ugyanakkor kérdés, hogy tesz-e említést a hazai események okozta kockázatokról. Az elmúlt hetek árfolyamgyengüléséért ugyanis a fix árfolyamon történő végtörlesztés lehetősége is felelős, ugyanakkor a kormány és a jegybank közötti feszült viszony miatt kétséges, hogy a kommunikáció mennyire helyezi erre a hangsúlyt.

Az inflációs kockázatok a piac szerint kezelhetőek, kérdés, hogy mit gondol erről az MNB, hiszen korábbi várakozásaikhoz képest mégis csak enyhén növekedett az árindex. A monetáris tanács kamatdöntését várhatóan ez nem befolyásolta lényegesen.

A jegybank legújabb inflációs jelentése csütörtökön jelenik meg.

Jöhet még rendkívüli emelés

A jelenlegi piaci helyzet sok tekintetben hasonlít a 2008-2009-es szituációhoz, amikor a gyenge növekedési kilátások ellenére a monetáris tanács végül kamatemelésre kényszerült - vázolt fel egy lehetséges szcenáriót Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője, aki szerint az elkövetkező hetek még hozhatnak meglepetést. A negatív nemzetközi környezet, az eurózóna válsága, valamint a hazai különutas gazdaságpolitika is plusz kockázati tényező az ország számára. Mindeközben a múltheti inflációs kilátások is romlottak, amelyek ha egyszeri sokkot is jelentenek, negatívan érinthetik a várakozásokat. Így az elkövetkező hetekben a monetáris szigorítás valószínűsége megnőtt a korábbi várakozásokhoz képest.

A piaci hangulat kétségkívül megváltozott az elmúlt héten. A korábbi lazításpárti hangok már múlt héten tartásra váltottak át, majd az eurózónát és a magyar gazdaságpolitikát övező hírek hatására egyre több hazai és külföldi elemző kezdett el kamatemelést várni. A monetáris tanács azonban elemzők szerint reálgazdasági folyamatokra nem lép hirtelen, csak ha már biztosan látszódik, hogy nem csak átmeneti változások történtek a gazdaságban. Ugyanakkor kérdés, hogy az MNB hogyan értékeli a mostani, pénzügyi stabilitási kockázatokat.