A befektető-kártalanítási rendszerekről szóló európai uniós irányelv szerint a tagállamok nemzeti szabályozásának biztosítania kell, hogy a befektetők legalább 20 ezer eurónak (mintegy 6 millió forintnak) megfelelő összegű kártalanítási összegre legyenek jogosultak az irányelv által meghatározott esetekben. Ugyanakkor az irányelv nem zárja ki olyan nemzeti szabályok alkalmazását, amely a befektetők számára nagyobb vagy átfogóbb biztosítást nyújtanak.

Az MNB ma kezdeményezi a kormánynál és a kormányzó pártszövetség parlamenti frakcióinál a tőkepiacról szóló törvény olyan módosítását, amely a Befektető-védelmi Alap (Beva) által nyújtott biztosítás összegét a kártalanításra jogosult befektetők követeléseinál legfeljebb százezer euró (mintegy 30 millió forint) összeghatárra emeli fel, emellett lehetővé teszi a befektetők Országos Betétbiztosítási Alaphoz (OBA) hasonló gyorsaságú kártalanítását.

Az MNB a betétbiztosítási és a befektető-védelmi garanciák javasolt közelítésére, valamint egységes szervezeti és irányítási struktúrából eredő előnyök kihasználása céljából egyebekben javasolja az OBA és a Beva intézményi összevonását.