Huszonöt bázisponttal 6,50 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitték lejjebb. A lépés megegyezik a piaci várakozásokkal, szinte minden szakértő enyhe lazításra számított.

A Tanács legutoljára július 23-án csökkentette 25 bázisponttal 6,75 százalékra a jegybanki alapkamatot, a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitték lejjebb.

Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója elmondta: nem okozott meglepetést az MNB a mai kamatvágással, miután az augusztusi inflációs adat pozitív meglepetést hozott, és a Fed is a felfokozott várakozásoknak megfelelőt lépett az előző héten. A viszonylag kedvező nemzetközi környezetben ezt meg lehetett tenni, ugyanakkor továbbra is szükségesnek tűnik az óvatos kommunikáció, mivel a forint euróval szembeni árfolyama az utóbbi időszak kereskedési sávjának gyengébb felében ragadt.

A tegnap megjelent előzetes PMI-adatok alapján tovább húzódik az európai magországok feldolgozóipari vesszőfutása, aminek két fontos következménye lehet a hazai gazdaságra.

  • Az első, hogy az Európai Központi Bank (EKB) is folytathatja a kamatvágásokat, akár a jelenleg beárazottnál magasabb mértékben, ami kihathat a hazai monetáris politikára is.
  • A másik, hogy a várnál lassabban javuló külpiaci konjunktúra mellett egyre nehezebben teljesülhetnek a kormány jövő évi növekedési kilátásai, ami növeli egy esetleges fiskális stimulus esélyét.

A tankönyvek alapján mindkét következmény a forint gyengülése irányába hat, ami óvatosságra intheti az MNB-t – hangsúlyozta Kiss Péter.

Még egy vágás jöhet

A következő időszakban a kamatkondíciók további, óvatos mérséklésére nyílhat tér

– mondta az egy hónappal ezelőtti sajtótájékoztatón Virág Barnabás, az MNB alelnöke.

A mostani vágáson túl még egy 25 bázispontos csökkentésre lehet még számítani 2024-ben. A szeptemberi lépés szempontjából a következő tényezők voltak meghatározóak:

  • az augusztusi inflációs adat alakulása,
  • a meghatározó nagy jegybankok (Fed és EKB) szeptemberi döntései,
  • Magyarország kockázati megítélése
  • és a lakossági és vállalati bizalom alakulása.

Az euró-forint árfolyamban elmozdulás nem történt a kamatdöntés hatására.