Több felvágott hústartalma 50 százalék fölé emelkedik, ha elfogadják az Élelmiszerkönyv módosító javaslatát.

A vs.hu és a Buksza blog információja szerint

  • A virsli és párizsi esetében 51 százalékos hústartalmat ír elő a rendelettervezet, szemben az eddigi 40 százalékkal.
  • A krinolinnál 55 százalékra kell növelni a hústartalmat az eddigi 40 százalékról.
  • Az Élelmiszerkönyvben eddig nem szerepelt a szafaládé, ezentúl benne lesz, a krinolinhoz hasonlóan az is 51 százalékos hústartalommal kerülhet a boltokba.
  • A Zala felvágottnál 50-ről 60 százalékra, a csemege debreceninél 45-ről 55 százalékra, a sütnivaló kolbásznál 50-ről 65 százalékra kell növelni a kell növelni a hústartalmat.
  • A felvágottaknál is 51 százalékos lesz a hústartalom.
  • Az téliszalámi-szabály kiegészül azzal, hogy a termék nem tartalmazhat rekesz- és rágóizmot.
  • Az új rendelet pontosan megszabja a gépi csontozású, az íntalanított hús, valamint a fura nevű, csontokról mechanikailag lefejtett hús (angolul Mechanically Separated Meat, MSM) fogalmát.
  • Az új szabályok szerint például a párizsiban, a virsliben, a krinolinban nem lehet 10 százaléknál nagyobb a mechanikailag lefejtett hús (MSM).
  • Az MSM nem számítható bele a hústartalomba.
  • A máj- és májas termékekben, valamint májkrémekben a minimális májtartalom 25 százalékra emelkedik.