Németh Dávid, az ING Bank makroelemzője szerint egyelőre kevés részletet tudni az MNB és az Európai Központi Bank (ECB) közötti megállapodásról. A szakember úgy véli, hogy az 5 milliárdos hitel abból a szempontból mindenképpen pozitív, hogy az MNB nem csak a 17 milliárd eurónyi devizatartalékokra számíthat. Németh olyan információkat is hallott a piacon, hogy a svájci jegybank frankot juttatna az ECB-nek, így szükség esetén Magyarország átválthatná az euróhitelt svájci frank alapúra. Ez utóbbi jelentős segítséget is jelenthet, mert svájci frankból hiány van mindenhol.

Átmeneti segítség

Az ING elemzője úgy látja, hogy az intézkedés ideig-óráig segíthet, de ha a nemzetközi hangulat rosszabbodik, a megegyezés nem segít a helyzeten. Németh szerint ha Magyarország csökkenteni akarja a kockázatot, akkor a bankoknak át kell állnia a svájci frankról az euróalapú hitelekre. Ugyanakkor összességében csökkenteni kéne a devizahitelek arányát, és forinthitelekre kellene átállni, azonban ennek az esélye nem sok a jelenlegi hatalmas kamatkülönbözet mellett.


Bebesy Dániel, a Budapest Bank portfoliómenedzsere szerint valamennyire pozitív hatása van az intézkedésnek, de a helyzet percről percre változik. Az biztos, hogy az állampapírpiacon egyáltalán nem segít, és önmagában az államcsődöt sem akadályozza meg. A szakember biztos abban, hogy más lépések is várhatók a következő napokban, de azt is látni kell, hogy a válság megoldása nem magyar intézkedéseken múlik. Bebesy szerint az idei finanszírozás ugyan megoldott, azonban Magyarország államadóssága a GDP 70 százalékát teszi ki, és az ezek finanszírozásához szüksége papírok folyamatosan lejárnak.

Egyedül nem megy..

Az 5 milliárd eurós hitellehetőségnek az az üzenete a piac számára, hogy az Európai Unió és a nemzetközi intézmények nem hagyják legyűrni a forintot, hanem segítenek megtámasztani azt - nyilatkozta Barta Attila, a Kopint elemzője a Napi Online-nak. Bár Magyarország sebezhető például a deviza- vagy az állampapírpiaca oldaláról, de külső segítséggel meg tudja magát védeni - legalábbis ezt kellene bizonyítani a mostani euróhitellel is - mondja Barta.

Az elemző bízik benne, hogy segít a kölcsön, hiszen az államháztartás helyzete az elmúlt években javult, és az EU, illetve az IMF felé is együttműködésre késznek mutatkozott Magyarország. Mindazonáltal ez nem jelenti azt, hogy nem lesz szükség további hasonló lépésekre, de mindent meg kell tenni az ügy érdekében, nem ülhetünk tétlenül - fogalmaz az elemző. Az akció fogadtatása kedvező, és arra mindenképp jó, hogy időt nyerjünk sebezhetőségünk csökkentésére - mondta Barta Attila.

Újabb lépések várahatóak


Egyértelműen pozitívnak nevezte az ECB-hitel megítélését Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője is, ami a forint árfolyamában azonnal meg is mutatkozott. A forint rögvest erősödött a bejelentésre, az euró kurzusa a reggeli illikvid piacon 272 feletti szintekről 262 környékére esett.

A mostani akció egy nagyobb megállapodás része, és bár több részlet egyelőre nem világos, például a konkrét felhasználás, a futamidő, vagy a fedezet kérdése, a kedvező hatások több formában jelentkezhetnek. Az MNB saját forrás nélkül biztosíthat likviditást a bankoknak, miután a hét eleji, jegybank által szervezett kétoldali, euró- és forintlikviditást nyújtó gyorstender meglehetősen sikertelen volt, hiszen a tenderfelhívásra csak az euróágon érkeztek ajánlatok. Az ECB támogatása így a devizahitelezés fenntartásához is hozzájárulhat, ennek ellenére Jobbágy Sándor további intézkedésekre számít, elsősorban az állampapírok piacán.