Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője az MTI-nek a keddi kamatdöntést követően kifejtette: a várakozásaiknak megfelelően 13 százalékon maradt az alapkamat, és maradnak az októberben bevezetett eszközök. Úgy vélte, a jegybanki közlemény egyik legfontosabb üzenete, hogy a monetáris tanács megítélése szerint az uniós forrásokhoz kapcsolódó megegyezés kedvező fejlemény, ugyanakkor továbbra is a pénzügyi piaci helyzet tartós elmozdulására fókuszálnak, és az október közepén bevezetett eszközöket a kockázati megítélés trendszerű javulásáig alkalmazzák.

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője kiemelte, hogy marad a rendkívüli monetáris szigor. A jegybank szerint bár a belső kockázati tényezők terén - értve ezalatt magas folyó fizetési mérleg hiányt és az EU pénzekkel kapcsolatos polémiákat - történt előrelépés az egy hónappal ezelőtti ülés óta, a külső kockázati faktorok, azaz a háború, az európai energiaválság, a globális befektetői hangulat alakulása, nagy jegybankok kamatemelési ciklusa összességében inkább negatív irányba változtak. Ennek megfelelően egyelőre nincs lehetőség a rendkívül szigorú kamatkondíciók enyhítésére - írta.

Az elemző szerint a várakozásoknak megfelelő döntés nem igényel változtatást az előrejelzéseikben. A rövid lejáratú bankközi kamatok legalább a jövő év elején is a mostani szintek körül ingadozhatnak. Megjegyezte, hogy

bár az uniós megállapodás ténye fontos állomás volt Magyarország szempontjából, de a pénzek tényleges beérkezése és így a devizamérleg szignifikáns javulása még várathat magára

Nagy János úgy vélte, várhatóan a jövő év első felében - amennyiben tényleg tartós javulás következik be a kockázati megítélésben - a jegybank elkezdheti közelíteni a most effektívnek számító 18 százalékos egynapos betéti kamatot az alapkamat irányába. A 13 százalékos alapkamat csökkentésére azonban az érdemi inflációs fordulat, azaz a jövő év második fele előtt nem számít az Erste Bank elemzője.

Beszámoltunk róla, hogy a Magyar Nemzeti Bank, amellett, hogy nem nyúlt az alapkamathoz, jócskán megemelte a jövő évi átlagos inflációra vonatkozó prognózisát. A legfrissebb jelentés szerint a pénzromlás üteme jövőre 15,0-19,5 százalékos sávban lehet, a decemberi infláció viszont 26-27 százalékos lehet. A GDP pedig legfeljebb 0,5-1,5 százalékkal nőhet.