A klímaváltozás hatására Budapesten is egyre gyakoribbak és egyre hosszabbak a hőségriadós időszakok, amelyek a lakosságot és a városba érkező látogatókat is megterhelik.

A városvezetés és a budapesti közszolgáltatók közösen keresik azokat a megoldásokat, melyekkel hozzájárulhatnak az élhető Budapest megteremtéséhez és fenntartásához.

Ivókutak, vízosztás

Budapesten idén már összesen 63 ivókút működik a városban, ezen túl a Fővárosi Vízművek további 766 db közkifolyót (azaz kék nyomós kutat) is üzemeltet. Az összesen 288 db fővárosi közparki ivókút listája a Budapest Fatár és a BudapestGO applikációkban megtalálhatók.

Kérik a budapesti lakosságot, amennyiben megrongált, nem működő ivókutat találnak, azt a 06 1 700 7000-es telefonszámon, vagy az [email protected] e-mail címen jelentsék be.

A nagy melegben bár csábító lehet, de a parki, köztéri szökőkutakban szigorúan tilos a fürdés. Ezek vize nem ivóvíz, fogyasztása különösen veszélyes lehet az egészségre.

A Fővárosi Vízművek felkészült arra is, hogy a korábbi évekhez hasonlóan megnövelje a szolgáltatási területén kívüli agglomerációs települések irányába átadott víz mennyiségét is, ha erre igény mutatkozik.

Locsolás a hőség ellen

Az FKF Köztisztasági Divíziónál locsolóautóik folyamatosan, kétszer tizenkét órás műszakban, műszakonként jellemzően 20-21 célgéppel locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban az FKF mosó-, locsoló célgépei elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hogy a munkagépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat.

Az FKF locsolóautói az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot, a felhevült aszfaltot egy időre 6-8 fokkal hűtve le. Ez csökkenti a közterületeken tartózkodók hőérzetét, valamint leköti a port és a polleneket is. 

Budapest közparkjai

A főváros zöldítési programjában 2019 óta 35 ezer újonnan ültetett fával nőtt a budapesti a parkosított zöldterület. A kánikulai napokon a városi parkok hőmérséklete érdemben van alatta a környező, kövezettel burkolt terület hőmérsékletének. Budapest parkjai és zöld területei enyhülést jelentenek a forró napokon.

Fürdők, strandok

Budapesti Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. strandjai egy esetleges III. fokú hőségriasztás esetén este egy órával tovább, naplementéig nyitva tartanak. Az időjárás előrejelzések szerint ezen a héten már igazi nyár és kánikula lesz, ilyenkor sokan keresik fel a Budapest Gyógyfürdői Zrt. strandjait. 

Rákapcsolt a meleg, de még tudja fokozni


Az ország déli részén akár 34 fok is lehet ma, a Balaton vize 23 fokos.

A részletekről ITT írtunk bővebben.