Tízből kilenc magyar ragaszkodik a hagyományos fogásokhoz a karácsonyi menüben. A legkedveltebb ünnepi főételek listáját így a töltött káposzta, a desszertekét a bejgli vezeti – derült ki a Rama friss kutatásából. A 16-69 éves rendszeresen internetezőkre fókuszáló (nem, kor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerint) reprezentatív vizsgálat adatait 2024 novemberében vették fel.

A hagyományos karácsonyi főételek között a töltött káposzta bizonyult a legnépszerűbbnek – a válaszadók közel fele szerint nem hiányozhat e fogás az ünnepi menüből. 

A rántott húst a megkérdezettek bő harmada sorolta a karácsonyi kedvencek közé, így a 2. helyen végzett, hajszállal megelőzve a halászlevet és a rántott halat. A nők inkább káposzta- és rántotthús-pártiak, míg a férfiak körében az átlagosnál népszerűbb fogásnak számít a rántott hal és a burgonyasaláta.

A desszertek közül a bejglik bizonyultak a legnépszerűbbnek.  A honfitársaink közel fel a hagyományos karácsonyi ételsor kötelező eleme a mákkal készülő változat, amit szorosan követ a diós ízesítésű verzió. A zserbóról és a mézeskalácsról egyaránt a megkérdezettek harmada nem tudna lemondani az ünnepek során.

A mákos bejgli elsősorban a nők és a 60 év felettiek körében számít népszerűnek, míg a mézeskalács főként a 30 alatti fiatalok körében hódít.

Arra is rákérdeztek a kutatás során, hogy az egyes ételtípusokhoz milyen zsiradékot szoktak használni a hazai fogyasztók:

  • az édes és sós sütemények között a margarin a legkedveltebb,
  • az ünnepi szendvicsek és a hidegkonyhai fogásokhoz is  is ezt az alapanyagot használja minden harmadik válaszadó,
  • a főételekhez elsősorban olajat használnak a megkérdezettek. 

Emelkedtek a költségek 

A többség nem vásárol, illetve nem rendel házhoz semmilyen ünnepi fogást. Aki igen,
az főleg – a megkérdezettek ötöde – valamilyen süteményfélét, bő egytizede pedig hagyományos karácsonyi főételt. 

A megkérdezettek háromnegyede készít legalább egyféle ételt az ünnepléshez: a férfiak 61 százalékával szemben a nők 83 százaléka szorgoskodik ilyenkor a konyhában. A sütéshez és főzéshez látók

  • többsége a családról, barátokról történő gondoskodás miatt választják ezt a tevékenységet,
  • 45 százalék a költséghatékonyság miatt készítik maguknak az ünnepi menüt,
  • ugyan ennyien érvelnek azzal, hogy finomabb a házi koszt,
  • 20 százalékának pedig kikapcsolódást jelent ez a tevékenység. 
A kutatásból az is kiderült, hogy vannak olyanok, akiknek azért kell otthon ételt készítenie, mert oda kell figyelnie speciális étkezési igényekre. Akinél ez igaz, annál leggyakrabban laktózérzékenység vagy cukorbetegség miatt, a gluténérzékenység a válaszadók 13 százalékánál volt szempont.

 – mondta Bakk Brigitta, a Rama dietetikusa.

Arra is rákérdezett a kutatás, hogy egy főre számítva mennyiből hozható ki az ünnepi menü: válaszadók fele 2000-5000 forint közötti összeggel kalkulál, némileg alacsonyabb azoknak a tábora, akik ennél magasabb értékkel számolnak. Az idei költségek a megkérdezettek kétharmada szerint magasabb a tavalyinál, de a többségük csak visszafogott áremelkedést érez.