Tízből kilenc magyar ragaszkodik a hagyományos fogásokhoz a karácsonyi menüben. A legkedveltebb ünnepi főételek listáját így a töltött káposzta, a desszertekét a bejgli vezeti – derült ki a Rama friss kutatásából. A 16-69 éves rendszeresen internetezőkre fókuszáló (nem, kor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerint) reprezentatív vizsgálat adatait 2024 novemberében vették fel.
A hagyományos karácsonyi főételek között a töltött káposzta bizonyult a legnépszerűbbnek – a válaszadók közel fele szerint nem hiányozhat e fogás az ünnepi menüből.
Kapcsolódó
A rántott húst a megkérdezettek bő harmada sorolta a karácsonyi kedvencek közé, így a 2. helyen végzett, hajszállal megelőzve a halászlevet és a rántott halat. A nők inkább káposzta- és rántotthús-pártiak, míg a férfiak körében az átlagosnál népszerűbb fogásnak számít a rántott hal és a burgonyasaláta.
A desszertek közül a bejglik bizonyultak a legnépszerűbbnek. A honfitársaink közel fel a hagyományos karácsonyi ételsor kötelező eleme a mákkal készülő változat, amit szorosan követ a diós ízesítésű verzió. A zserbóról és a mézeskalácsról egyaránt a megkérdezettek harmada nem tudna lemondani az ünnepek során.
A mákos bejgli elsősorban a nők és a 60 év felettiek körében számít népszerűnek, míg a mézeskalács főként a 30 alatti fiatalok körében hódít.
Arra is rákérdeztek a kutatás során, hogy az egyes ételtípusokhoz milyen zsiradékot szoktak használni a hazai fogyasztók:
- az édes és sós sütemények között a margarin a legkedveltebb,
- az ünnepi szendvicsek és a hidegkonyhai fogásokhoz is is ezt az alapanyagot használja minden harmadik válaszadó,
- a főételekhez elsősorban olajat használnak a megkérdezettek.
Emelkedtek a költségek
A többség nem vásárol, illetve nem rendel házhoz semmilyen ünnepi fogást. Aki igen,
az főleg – a megkérdezettek ötöde – valamilyen süteményfélét, bő egytizede pedig hagyományos karácsonyi főételt.
A megkérdezettek háromnegyede készít legalább egyféle ételt az ünnepléshez: a férfiak 61 százalékával szemben a nők 83 százaléka szorgoskodik ilyenkor a konyhában. A sütéshez és főzéshez látók
- többsége a családról, barátokról történő gondoskodás miatt választják ezt a tevékenységet,
- 45 százalék a költséghatékonyság miatt készítik maguknak az ünnepi menüt,
- ugyan ennyien érvelnek azzal, hogy finomabb a házi koszt,
- 20 százalékának pedig kikapcsolódást jelent ez a tevékenység.
A kutatásból az is kiderült, hogy vannak olyanok, akiknek azért kell otthon ételt készítenie, mert oda kell figyelnie speciális étkezési igényekre. Akinél ez igaz, annál leggyakrabban laktózérzékenység vagy cukorbetegség miatt, a gluténérzékenység a válaszadók 13 százalékánál volt szempont.
– mondta Bakk Brigitta, a Rama dietetikusa.
Arra is rákérdezett a kutatás, hogy egy főre számítva mennyiből hozható ki az ünnepi menü: válaszadók fele 2000-5000 forint közötti összeggel kalkulál, némileg alacsonyabb azoknak a tábora, akik ennél magasabb értékkel számolnak. Az idei költségek a megkérdezettek kétharmada szerint magasabb a tavalyinál, de a többségük csak visszafogott áremelkedést érez.
Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!
Gazdasági hírek azonnal, egy érintéssel
Töltse le az Economx app-ot, hogy mindig időben értesülhessen a gazdasági és pénzügyi világ eseményeiről!
Kérjen értesítést a legfontosabb hírekről!