A hetek óta tartó kánikulában sorra romlanak el a kórházak klímaberendezései, főleg a műtőkben okoz gondot, ha nincs a betegellátáshoz szükséges hőmérséklet.

Legutóbb a Bethesda Gyermekkórházban romlott el a készülék, a gyermekkórház a Facebookra kitett posztjában kezdett gyűjtésbe, erről itt írtunk bővebben.

A múlt héten pedig arról számoltunk be, hogy a klímák meghibásodása miatt leálltak a műtétek az Uzsoki utcai Kórházban és a Szent János kórház traumatológiáján. 

Megkerestük a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságot (KEF), hogy hány intézményt érint a klímák leállása. A válaszlevelükben azt írták: a KEF munkatársai a szükséges javításokat a lehető legrövidebb időn belül elvégzik.

A feladatátvételt követően a KEF azonnal megkezdte a rendszerek állapotfelmérését, melynek kapcsán átfogó programot indítottak a hűtési rendszerek javítására mintegy 20 intézményben.

A program megvalósítása és a berendezések korszerűsítése a KEF részéről folyamatos. 

Kiemelték: a Budapesti  Uzsoki Utcai Kórház műtőblokkjának hűtését soron kívül megjavították az elmúlt napokban. Az extrém hőségre való tekintettel azonban szükségessé vált egy újabb hűtőberendezés beszerzése is, amit a KEF a héten üzemelt be.

Az  Észak-budai Szent János Centrumkórház a klímaberendezés meghibásodása kapcsán pedig a KEF munkatársai a hiba mielőbbi elhárítása érdekében ideiglenes műszaki megoldások alkalmazásával haladéktalanul intézkedtek a szükséges hűtés biztosítása miatt.

Arra is szerettünk volna választ kapni, hogy a hazai kórházakban hány kórteremben van klíma, vagy hogy eddig mennyit költöttek a klímák javítására, de azt írták ezek megválaszolására nem a KEF az illetékes.