Továbbra is érvényben van az az intézkedés Ukrajna részéről, amely oda vezetett, hogy Magyarország és Szlovákia felé az üzemszerű mennyiségnél kevesebb orosz olaj érkezik a Barátság kőolajvezetéken. De hogy mennyivel kevesebb, és mióta tart ez az állapot, az csak egy, a válaszra váró kérdések közül.

Pénteken az üggyel kapcsolatban megszólalt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, szerinte a tranzit megszakadása válsághelyzetként értékelhető, és nincs sok esély a tárgyalásos rendezésre, mivel egyértelműen politikai célú döntés született – derül ki a Reuters tudósításából.

Az orosz olajat az EU-s szankciók ellenére Magyarország és Szlovákia még vásárolhatja. De  Ukrajna szankciós intézkedéseket hozott az orosz Lukoil olajtársasággal szemben, lényegében megtiltotta a tőle érkező nyersolaj átszállítását Ukrajnán keresztül. 

Peszkov szerint mivel nem technikai, hanem politikai döntés született, nincs esély párbeszédre, ami elég rossz hír az orosz olaj vásárlói, köztük a Mol számára. Kétszeresen is: a magyar olajtársaság leányvállalata – a Slovnaft – tulajdonában van a pozsonyi finomító is.

A Barátság vezetéknek három fő beszállítója van, a már említett Lukoil mellett a Rosznyefty és a Tatnyefty. A Reuters információi szerint a vezetéken csütörtökön jóval kevesebb mennyiség érkezett Szlovákiába, a magyar szakaszon pedig kismértékű volt a csökkenés. 

Ahogy azt az Economx megírta, Magyarországra nem „Lukoil olaj” érkezik, hanem az orosz termelőktől származó olaj keveréke, amit REBCO néven ismernek, ezt kapja a Mol is.

Szóval továbbra is az a technikai kérdés, hogy ebből a képletből hogyan lehet a Lukoil által betáplált mennyiséget kivenni.

A Mol nem kommentálta a híreket, a Reuters értesüléséről sem mondtak semmit. Valószínűleg az lehet a háttérben, hogy mivel Szijjártó Péter külügyminiszter már kedd este New Yorkban jelezte, keresik a jogi megoldást, a Mol ezt nem szeretné megzavarni nyilatkozatokkal, vagy részinformációk kommentálásával. 

Arról nincs szó továbbra sem, hogy egyáltalán ne jönne nyersolaj a Barátságon Magyarországra, de hogy mennyi érkezik ma vagy érkezett az elmúlt napokban, csak találgatni lehet.

A magyar olajtársaság jelenleg a Százhalombattán feldolgozott nyersolaj kétharmadát orosz forrásból szerzi be, aminek fele a Lukoiltól érkezik, ha ekkora mennyiség tartósan kiesne, azt azért megérezné a Mol.

De Magyarországon még messze nem fenyeget üzemanyag ellátási zavar. A Mol ugyanis rendelkezik saját olajkészlettel, ezen túl rendelkezésre áll az ország 90 napra elég stratégiai készlete is, valamint beszerezhető olaj  Horvátország felől is.

Ám a Lukoillal 2025-ig érvényben lévő szerződés is átalakítható úgy, hogy a szállítói kötelezettséget más orosz olajvállalatra ruházzák át.