2024. július 31-től hatályos az a rendeletmódosítás, amely alapján hamarosan kiírhatják a megújult bölcsődei támogatást – írja a Pénzcentrum. 

bölcsődei támogatásként ismert Kisgyermeket nevelők munkaerő-piaci visszatérésének célzott támogatása még 2023 márciusában szűnt meg, a Magyar Államkincstár (MÁK) nem hosszabbította meg a határidőt.

Tavaly a kormány arra tett ígéretet, hogy megújult formában újra bevezetik majd a támogatást. A projekt lebonyolítására februárban írták ki a pályázatot, hosszú ideig azonban ismét nem történt semmi.

Hamarosan újra igényelhető a támogatás

Áprilisban, ami a bölcsődei beiratkozások időszaka, a MÁK azt közölte, hogy a hivatal „a projekt előkészítési feladatait megkezdte annak érdekében, hogy a bölcsődei térítési díj támogatás mielőbb igényelhetővé váljon a kisgyermekes szülők számára". 

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a szülők számára az egyik legfontosabb részlet, hogy emelkedtek az igényelhető keretösszegek. 

A rendelet szerint a támogatás mértéke gyermekenként legfeljebb havi 50 ezer forint lehet. Egyedülálló szülő, menekült hátterű szülő, sajátos nevelési igényű, korai fejlesztésre jogosult, tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülő számára gyermekenként legfeljebb havi 65 ezer forint támogatás biztosítható.

A támogatás összege nem haladhatja meg a támogatást igénylő által fizetett személyi térítési díj 100 százalékát.