A nyers adatok alapján idén júliusban az egy évvel korábbihoz képest 6,2 százalékkal csökkent, júniushoz képest 1 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése csökkent, az épületeké 2,8, az egyéb építményeké pedig 10,6 százalékkal. Az ágazatok közül az épületek építésében 26,1, míg az egyéb építmények építésében 9,8 százalékkal kisebb volt a termelés volumene.

Ugyanakkor a legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 8,6 százalékkal bővült.

A megkötött új szerződések volumene 108 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 22,4 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 283 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A KSH megjegyzi, hogy a kiugró növekedést az útépítésekre kötött nagyértékű szerződések okozták.

Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 21 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 5,4 százalékkal csökkent, míg az egyéb építményekre vonatkozóké 47,8 százalékkal nőtt.

Elképesztő, ami az építőiparban történik

Megérkezett a fordulat az építőiparban, 11 százalékkal emelkedett a termelés volumene a KSH adatai szerint. Márciusban még csökkenést mért a statisztikai hivatal.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.