A szezonálisan és a munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal mérséklődött. Az ipari export egy évvel ezelőtthöz képest 6,3 százalékkal volt kisebb – közölte második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari exportértékesítés 30 százalékát jelentő járműgyártás kivitele 14, a 15 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 11,3 százalékkal esett vissza.

Az ipar belföldi értékesítése 7,3, míg a feldolgozóiparé 10,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A döntő súlyú feldolgozóipar termelése 10,2 százalékkal kisebb, ugyanakkor a csekély súlyú bányászat kibocsátása 10,6, míg az energiaiparé 6,2 százalékkal volt nagyobb.

Az adatok szerint az ország minden régiójában csökkent az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest, a legnagyobb mértékben, 14,7 százalékkal Pest régióban, míg a Dél-Dunántúlon a legkevésbé, 3,8 százalékkal. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 10,9 százalékkal esett vissza 2023 augusztusához mérten.

A KSH szerint az augusztusi adatokra vonatkozó jelentős eltérést a nyers adatokhoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2023 augusztusában.

2024. januárja és augusztusa között, az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,8 százalékkal csökkent az ipari termelés. Az összes értékesítés 62 százalékát adó külpiaci eladások volumene 4,6, a 38 százalékot képviselő hazai értékesítésé 2,9 százalékkal mérséklődött.

Bezuhant a magyar ipar, a kormány szerint hidegháború van

A KSH szerint még a júliushoz képest is csökkenést lehet tapasztalni. Ugyanakkor a minisztérium szerint a magyar gazdaság egésze nő, Orbán Viktor szerint pedig jöhet az egymillió forintos magyar átlag bér.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.