Magyarország bruttó hazai termékének volumene 2024 II. negyedévében a nyers adatok szerint 1,5 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent.

Az első félévben a gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 1,3, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,5 százalékkal felülmúlta az előző év azonos időszakit.

A gazdasági teljesítmény növekedéséhez legnagyobb mértékben az építőipar és az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ágak teljesítménye, valamint a termékadók és -támogatások egyenlegének alakulása járult hozzá. A gazdasági növekedést fékezte a nemzetgazdaság egészében nagy súlyt képviselő ipar hozzáadott értékének csökkenése.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter múlt héten már előrevetítette, hogy véleménye szerint a második negyedéves gazdasági növekedés elmarad majd a januári-márciusi időszakétól. Ennek fő oka, hogy a magyar iparvállalatok exportteljesítményét rendkívül visszafogja az EU-s és főleg a német kereslet alakulása. A miniszter azonban úgy vélte, hogy még egy visszafogottabb második negyedévvel is a teljes év 2,2-2,3 százalékos növekedéssel zárulhat.

Az első negyedévben 0,7 százalékkal volt magasabb a GDP, mint 2023 utolsó negyedévében. Akkor a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit Magyarország bruttó hazai termékének volumene.

Óriási csapás érte a magyar GDP-t, mintha újra itt lenne a koronavírus

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyilvánosságra hozta a kormányzati szektor egyenlegét, amiből nemcsak az derült ki, hogy folytatódik a drasztikus adóssághalmozás, hanem hogy az elsőnegyedéves GDP-adatunk is elég haloványra sikerült.