A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022-es helyzetképe szerint a háztartások egy főre jutó éves jövedelme 2,2 millió forint, vagyis átlagosan 4,4 millió forintból gazdálkodik egy évben, egy egygyermekes családdal számolva, ahogyan azt saját számításában tette a Totalcar.

A lap azt írja, hogy felvetésükben ebből az összegből kellene egy családnak a vis maior helyzeteket rendezni, valamint az extra kiadásokat fedezni, így ezzel együtt úgy számoltak, hogy az éves összeg felét, de inkább a harmadát megtakarítják. A KSH adatai alapján a háztartások egy főre jutó éves fogyasztási kiadása nagyjából 1,7 millió forint.

Ha így számolunk, akkor egy hétmillió forintos autóra 14-24 évig kellene gyűjteni.

A KSH a kiadások közé vette a közlekedést is, a lap szerint pedig ha azt vesszük alapul, hogy nincs autó a háztartásban, akkor jóval kevesebb ez a kiadás, mert csak bérlettel és jegyárral kell számolni. Az adatok alapján a közlekedés a kiadások mintegy 12 százalékát teszi ki, vagyis körülbelül 300 ezer forinttal több marad a családi perselyben. Így ha évi 800 ezer forint a félretett pénz, akkor a hétmillió forint 9 év alatt gyűlik össze., 600 ezres éves megtakarítás mellett pedig 12 év alatt érhető el ez a célösszeg.

Reálisabb azonban, hogy a családok hitelt vagy lízinget finanszíroznak, mivel kétmillió forintot önerőből 2-7 év alatt lehet összegyűjteni, a fennmaradó összeget pedig egy közel 7 millió forintos autó esetében, 10,7 százalékos THM mellett 72 hónap alatt havi 92-93 ezer forint mellett lehet kifizetni.

Ezt azonban félmillió forintos megtakarítás mellett sem lehet fizetni a Totalcar szerint, nemhogy a KSH számításai alapján.

Az egyedülállók esetében ha szintén fennmarad a 2,2 milliós nettó jövedelem az 1,7 millió forintos kötelező kiadással, akkor a maximális fennmaradó megtakarítás 500 ezer forint lesz. A váratlan kiadások egy főnél optimális esetben 150 ezer forintot tesznek ki, de nem kizárt ennek a duplája. Ha így számolunk, akkor a lap szerint 20-35 évig kell gyűjteni egy új autóra.

Épül a magyar jövő, jöhetnek az önvezető autók

Már nem álom, hogy a hazai autópályákon önvezető autók suhanjanak. Hamarosan megkezdődik az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítése.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→