Az országos érdekegyeztetés rendszere 20 éven keresztül működött változatlan formában, egészen addig, amíg 2011-ben kormány életre nem hívta NGTT-t. A korábbi háromoldalú - munkaadók, szakszervezet, kormány - ezért viszonylag erős gazdasági fókuszú érdekegyeztetést kibővítették az egyházakkal, a tudománnyal, a civil szervezetekkel, amelynek következtében a szakszervezetek/munkaadók súlya jelentősen csökkent a tanács munkájában.

A kormány természetesen egyfajta demoralizációval indokolta az NGTT kibővítést - ám az eredmény vélhetően a kabinet szándékaival egyetértésben egy illegalitásban működő érdekegyeztető szervezet lett. A 2010 előtti Országos Érdekegyeztető Tanácsnál (OÉT) nyilvános ülésén kerületek napirendre a kormány adótervei, ahol persze a felek nem egyszer ráhúzták a vizes lepedőt a kormányra. Szintén az OÉT nyilvános terepe volt az éves bértárgyalás és minimálbéralkú - ami ma már szintén szintén megszűnt, a tárgyalások zártak lettek.

A hatékonyabb munka érdekében a törvényjavaslat arra is javaslatot tesz, hogy a jelenlegi évi négy üléssel szemben elég évente kétszer összehívni az NGTT plenáris ülését. (Az OÉT idejében volt olyan hónap, amikor több mint kétszer összehívták az ülést a bértárgyalások időszakában.)

Mindenkit bevonnának

A mostani javaslat a hazai és határon túli művészeti szerveztek is helyet kapnak az NGTT-be, persze nem akárki. A kormány.hu-n megjelent törvényjavaslat szerint a hazai művészeti élet kizárólag a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke és annak két tagja hivatott képviselni. Az EMMI előterjesztése a külföldi színészek, kőfaragók és balett táncosok képviseletében sem akar mellényúlni, így a törvénytervezet erre is Fekete György vezette MMA-t hatalmazza fel.

A törvényjavaslat indoklása szerint "az NGTT-törvény legfőbb szempontjai a nyitottság, az egyszerűsítés, átláthatóság és a széles körű konzultáció, amely magában foglal olyan társadalmi egységeket is, amelyek korábban nem vettek részt intézményesített egyeztetéseken. A módosítás azért is szükséges, hogy a tanács az alapelveknek megfelelően képes legyen minden érintett gazdasági szereplő és társadalmi csoport érdekeit megjeleníteni és becsatornázni. E célt szem előtt tartva módosítás útján kibővítésre kerül a tanács a hazai művészeti élet képviselőivel, akik új oldalt alkotnak."