Sikeresnek bizonyult a márciusi lakásbiztosítási kampány, az MNB friss Lakásbiztosítás-indexe szerint a II. negyedévre mérséklődtek az ugyanakkora ingatlanra jutó díjak az év elejéhez képest.

Összességében azonban a lakásbiztosítások díja 16, a biztosítók kárkifizetése 23 százalékkal nőtt egy év alatt 2024 június végéig. Az emelkedés összefüggésben áll a lakóingatlanok értéknövekedésével is, miután idén tavasszal némileg fellendült a lakáspiac.

Az ingatlan.com cikke szerint az idei II. negyedévben az év első 3 hónapjához képest alacsonyabb díjjal lehetett biztosítani egy ugyanakkora (50 millió forint) biztosítási összegű ingatlant. Ezen belül még kedvezőbb, 12 ezer forinttal olcsóbb volt a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokra (MFO) jutó díj.

A hazai lakott egyedi ingatlanok teljeskörű (ingatlan és ingóság) lakásbiztosításainak éves átlagdíja 16 százalékkal 60,5 ezer forintra nőtt az idei II. negyedév végére, miközben a kárráfordítás 23 százalékkal emelkedett. Ezen belül a budapestiek 59,4 ezer, míg a vidékiek 60,7 ezer forintnyi díjat fizetnek.

A nem budapestieknél viszont a díj átlagosan jóval nagyobb méretű ingatlanra, ám négyzetméterenként számítva 37 százalékkal kisebb biztosítási összegre értendő.

A 3,1 millió állandóan lakott egyedi (nem társasházi) lakásbiztosítás közül 2,5 millió nyújt teljeskörű fedezetet. A csak ingóságokra kötött 430 ezer lakásbiztosítás éves díja 24,6 ezer forint volt júniusban. A nem lakott, jellemzően vidéki ingatlanokra kötött lakásbiztosítások száma 195 ezerre rúgott.

Most kiderül, jól döntött-e a biztosítóváltással

Az extrém időjárás, az árvíz levizsgáztatja a kormány tavaszi lakásbiztosítási kampányát, a biztosítók rekord szintű kártérítésre készülhetnek.