Idén már június elején véget ért az eperszezon, de minden jel szerint csak átmenetileg. Ennek oka abban keresendő, hogy másfél-két héttel korábban kezdődött a szezon az előző évekhez képest – mondta a 24.hu-nak a FruitVeb elnöke, Apáti Ferenc.
A hazai eperszezon általában április elején kezdődik, ekkor még a melegházi típusokkal. Ez azonban idén előrecsúszott a március 25. körüli időszakra.
A szabadföldi gyümölcsök általában május közepétől június közepéig kaphatóak, ám ez ebben az évben már április végén, május elején megkezdődött. Emiatt előbb is elfogy a készlet, hiszen június elején már tényleg nem látható a boltok polcain a kedvelt termény.
A termés vége felé már csak a szabadföldi eper a jellemző, amely nagyon érzékeny az esőre, amiből mostanában nem volt hiány. Ez az oka, hogy a szezon vége olyan hirtelen zárult. A boltokban megtalálható eperfajták között is inkább már csak a román és lengyel gyümölcsök az általánosabbak. A lengyelek mindig 2-3 héttel a magyar termést követően tudják begyűjteni a gyümölcsöt, mivel az ország északabbra helyezkedik el, ahol már a hűvösebb levegő a jellemző.
Az áruházláncok nyilatkozatai szerint nem mindenhol lépett fel végleges készlethiány, van ahol a jövőben is lehet majd kapni az eperből.
Elkezdődött a szabadföldi eperszezon
Egyre több gazda panaszkodik az idei termés miatt, a számok jócskán elmaradnak a várttól.Bővebben--->
Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!