A posták bezárása miatt számos postai dolgozó veszíti el a munkáját – tudta meg a 24.hu. A „Postások” elnevezésű Facebook-csoportban a dolgozók újonnan bezáró postahivatalokról adnak hírt, ezek szerint többek között Lad, Sonkád, Ecseg, Csokvaomány, Szigetbecse Homokszentgyörgy, Zalahaláp, Pusztazámor, Pécsely és Sáregres postahivatala zárt be. Pontos lista azonban a megszűnő postákról egyelőre nem került nyilvánosságra.

Dolgozói becslések szerint mintegy 90–100 postahivatal zárt be országszerte.

A Magyar Posta Zrt. nem adott ki hivatalos információt, pedig a lap már szerdán megkereste a cég sajtóosztályát. Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke megerősítette azonban, hogy országosan mintegy 100 postahivatalt érinthetnek a bezárások, elsősorban kistelepüléseken lévő postákat.

A Magyar Posta koncepciójában már korábban is szerepelt, hogy az 1500 lakosúnál kisebb települések esetében az eddigitől eltérő formában nyújtana szolgáltatást a társaság – magyarázta. A posta bezárásban érintett településeken mindenütt elérhető lesz a mobilposta szolgáltatás – tette hozzá az érdekképviseleti vezető.

A szakszervezetnek egyelőre nincs információja arról, összesen hányan veszítik el állásukat a döntés következtében, de a dolgozók bejegyzéseiből az derült ki hogy olyanok is, akik egyedül nevelnek 3 gyereket, vagy mindössze 1–2 évük lett volna hátra a nyugdíjig. Tóth Zsuzsanna szerint a Magyar Posta automatikusan felajánlja az állásukat veszített dolgozóknak a környező településeken elérhető postai álláshelyeket, amennyiben vannak ilyenek.

A jelenlegi postabezárások oka egyértelműen a költségracionalizálás, hiszen számos kistelepülésen nagyon alacsony a postahivatalok forgalma, ezért az állami szolgáltató csak veszteséggel tudja fenntartani ezeket

– fogalmazott.

Jelentős spórolást hajt végre a posta azzal, hogy a jövőben számos postahely esetében megtakarítja azt ingatlanok bérleti díját. 

Polgármesteri hivatalba vagy a művelődési házba kerülhetnek a falusi kisposták?

Az alacsony forgalom és a magas fenntartási költségek miatt számos kistelepülésen került veszélybe a még működő posták fenntartása is. A kulturális államtitkárság terve mentőövet jelenthet számukra. Erről itt olvashat többet >>>