A korábbi kedvezőtlen gazdasági környezet enyhülése, az infláció lassulása, a reálbérek növekedése nyomán kedvezőbb anyagi helyzetbe kerültek a középkorúak a K&H biztos jövő kutatás második negyedéves eredményei szerint.

A 30-59 éves korosztályban az átlagos háztartási jövedelem 566 ezer forint lett, a medián pedig 484 ezer forintot tett ki – utóbbi azt mutatja meg, hogy a megkérdezettek felénél ennél magasabb, a másik felénél ennél alacsonyabb összegről volt szó.

A háztartási jövedelmeket nézve szignifikáns emelkedés látható az előző három negyedév értékeihez képest: egy évvel korábban a háztartások átlagos jövedelme 472 ezer, a medián 384 ezer forint volt.

Többen vannak jobb helyzetben

A friss felmérés részletes adataiból az is látszik, hogy kevesebben vannak azok, akik kedvezőtlen anyagi helyzetben vannak a szubjektív álláspontjuk szerint.

A válaszadók két százalékára igaz, hogy nélkülözniük kell, hogy megéljenek. A havonta rendszeresen anyagi problémákkal szembesülők a megkérdezettek 8 százalékát adták, emellett 16 százalékuk azt mondta, hogy éppen beleférnek a havi költségvetésükbe.

Ez egyben azt is jelenti, hogy összesen 26 százalékos azoknak az aránya, akik kisebb-nagyobb anyagi problémákkal küzdöttek az idei második negyedévben. Ez javulást jelent az egy évvel korábbi helyzethez képest, amikor 34 százalékos volt az arányuk.

Ezzel párhuzamosan a tavalyi 37 százalékról 26 százalékra csökkent azoknak tábora, akiknél nincsenek megélhetési problémák, ugyanakkor félretenni már nem tudnak. 36 százalékos volt azoknak a részesedése a válaszadókon belül, akik jól kijönnek a jövedelmükből és alkalmanként takarékoskodni is tudnak: ők egy évvel ezelőtt még csak 23 százalékos arányt értek el.

Szintén kedvező, hogy megduplázódott, azaz 12 százalékra nőtt azoknak a száma, akik gond nélküli életről számoltak be, és rendszeresen félre is tudnak tenni.

A K&H biztos jövő kutatás célja, hogy negyedévente bemutassa a 30-59 éves lakosság biztonságérzetében bekövetkezett változásokat. A megkérdezettek száma negyedévente 500 fő, összetételük nem, kor, régió és településtípus alapján reprezentálja a 30-59 éves magyar lakosságot. A legutóbbi felmérés 2024. április 25. és május 5. között készült.