A Financial Times beszámolója kiemeli, hogy a kormány megalapozatlannak és igazságtalannak nevezte az Európai Bizottság szerdai javaslatát arról, hogy fagyasszanak be 495 millió euró Magyarországnak szánt kohéziós támogatási összeget, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit. A brit üzleti napilap szerint a kormány élesen kritizálta az EB döntését és megemlíti azt is, hogy ez az első ilyen döntés az Európai Unió történetében.

A lap idézi Olli Rehn pénzügyi biztost, aki a szerdai tájékoztatóján azt mondta, hogy Budapest nem tett eleget az előírásoknak a költségvetés területén. Az FT cikke ezek után felidézi Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő mondatait, miszerint érthetetlen, hogy az Európai Bizottság miért hagyja figyelmen kívül a tényeket.

A brit üzleti lap cikke arra is emlékeztet, hogy az Orbán-kormány a megalakulása óta a hiány és államadósság csökkentésére koncentrál, azonban unorthodox és egyszeri intézkedésekkel operál.

A Bizottság hangsúlyozta, hogy a büntetés - amelyet még a tanácsnak is el kell fogadnia - még elkerülhető, ha a kormány őszig megfelelő intézkedéseket tesz a költségvetési hiány lefaragásának ügyében.

Az FT feltörekvőpiaci Beyondbrics című blogja azzal foglalkozott egy szerdai bejegyzésében, hogy a forint gyengélkedett szerdán, miután Brüsszel bekeményített. Az írás szerint az EB javaslata egyértelmű üzenetet jelent Orbán Viktor kormányának, cselekednie kell. A blog - az ország növekedési kilátásainak szempontjából - jelentősnek nevezi a befagyasztott összeget, hiszen az eléri a GDP 0,5 százalékát. A szankciót még meg kell szavaznia a többi 26 uniós állam vezetőjének, és bár a magyar miniszterelnökkel szembeni ellenséges viszony igen jelentős, Orbán Viktor valószínűleg talál magának egy barátot - fogalmaz az FT blogja.

A Wall Street Journal a bizottsági döntésről szóló cikkében idézi a kormány hivatalos válaszát, valamint Kósa Lajos, a kormánypárt ügyvezető alelnökének nyilatkozatát is. A lap emlékeztet arra, hogy példátlan az EB szerdai javaslata és akkor döntöttek erről, amikor Magyarország már jelenlegi is küzd az Európai Unióval több kifogásolt törvény ügyében.

Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint további lépéseket tesz a kormány, amivel mindenképp 3 százalék alatt lesz a költségvetés hiánya és ez fenntartható hiánycsökkentést jelent - idézi a lap az NGM államtitkárát. Olli Rehn pénzügyi biztos ezzel kapcsolatban korábban azt mondta, hogy ha az ország megteszi a szükséges intézkedéseket, akkor nem kell számolnia a döntés következményeivel.