Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke tegnapi sajtókonferenciáján, amelyen bejelentették az újabb olcsóhitel-programot, azt mondta, hogy véleményük szerint a laza monetáris feltételek fennmaradnak a világgazdaságban a következő időszakban. Részben ezzel indokolta, miért vághatnak bele a 2000 milliárd forintos (8,9 milliárd dollár) akcióba, és részben az alacsony inflációra, a javuló gazdasági alapokra hivatkozott. Matolcsy a jövő évben választások előtt álló Orbán Viktor miniszterelnök közeli szövetségese - emlékeztet a Reuters.

Az MNB-elnök a kedvező külső pénzügyi feltételek fennmaradásával kapcsolatban azt mondta: arra számítanak - ahogy az szerintük mindenki számára világos -, hogy a világ jegybankjainak enyhe monetáris politikája nem ér véget. Ennek jegyében Balog Ádám elnökhelyettes a Reuternsek azt mondta, hogy szeptemberben további 10-20 bázispontos kamatcsökkentés "benne van a pakliban".

Beborulhat az ég

A Fed a jövő héten várakozások szerint elkezdi csökkenteni kötvényvásárlásait, ezzel egyidejűleg jelzi, hogy még bőven 2014-ben is folytatni fogja a monetáris enyhítést. A forint, akárcsak a többi európai feltörekvő piaci deviza, eddig megúszta a monetáris enyhítés visszavonásával kapcsolatos találgatásokkal összefüggő gyengülést. Ezt annak köszönheti, hogy a magyar gazdaság mélyen beágyazott az életjeleket mutató európai gazdaságba és magas a magyar folyó fizetési mérleg többlete.

Ugyanakkor az újabb MNB-ösztönzőcsomag, a további kamatcsökkentés és a fiskális politika fellazulása a választások előtt növelik a forint gyengülésének kockázatát, ha a Fed megkezdi a visszavonulást - mondja Gárgyán Eszter a Citigroup elemzője. A devizahitelesek kisegítését célzó kormányzati lépések még egy lapáttal rátesznek a bizonytalanságra.

A magyar jegybank gyakorlatilag pénzt nyomtat a Bank of England finanszírozás hitelezésért cserébe programjához hasonló módon - értelmezi az ösztönzőcsomagot Keszeg Ádám, a Raiffeisen elemzője. Gyárgyán szerint az új akció rövid távon lökést adhat a gazdasági bővülésének, ami segíthet a kormánynak abban, hogy elérje kétszázalékos jövő évi GDP-növekedési célját. Hosszabb távon azonban csak korlátozott hatása lehet a gazdaságra.

Nincs mozgástér devizahiteleseket menteni

A CIB Bank elemzői szerint is vitathatatlan, hogy az olcsó forrás mindenképp pozitív a GDP és a beruházások szempontjából, a pontos hatás becslésekor azonban óvatosságra inthet, hogy az első körben mindössze a hitelek harmadát fordították beruházási célra. A jelenlegi katasztrofálisan alacsony beruházási ráta emelkedését segítheti a program, de megítélésük szerint ez önmagában nem elegendő ahhoz, hogy egy komoly pozitív fordulatot hozzon e téren - áll a pénzintézet reggeli hírlevelében -, így hosszabb távon ehhez elengedhetetlenek tűnik az intézményi, szabályozási, adózási környezet kiszámíthatóságának a növelése. Monetáris politikai szempontból a program egy jelentős lazításnak felel meg, az MNB mérlegfőösszege körülbelül 20 százalékkal emelkedik a teljes összeg lehívása esetén. Ez a jegybank (és a konszolidált költségvetés) eredményét körülbelül 60 milliárd forinttal rontja, miután a forintlikviditás emelkedése miatt megnő a kéthetes kötvényállomány, amire a jegybank alapkamatot fizet, miközben a bankoknak 0 százalékon adja a forrást. Áttételesen ez a költségvetési teher azt is jelentheti - különösen, ha figyelembe vesszük az elmúlt időszak magasabb hiány irányába mutató intézkedéseit -, hogy nem igazán van fiskális mozgástér egy átfogó devizahiteles mentőcsomag megtámogatására - jegyzik meg a CIB elemzői.

Lehet itt fordulat

Suppan Gergely a Magyar Takarékszövetkezeti Bank senior elemzőjének reggeli hírlevelében a fentiekkel szemben úgy látja, hogy az MNB programának "mérete és hosszú futamideje valóban meghozhatja a fordulatot mind a hitelezésben, mind a beruházásokban". Mivel a bank várakozásai szerint mind a külső, mind a belső keresleti kilátások javulhatnak, a vállalkozások beruházási kedve élénkülhet, amihez a növekedési hitelprogram jelentős támogatást nyújthat - olvasható a hírlevélben. Az elemző ugyanakkor hozzáteszi: a program jelentős mérete felvethet stabilitási kockázatokat, azonban annak célzottsága mérsékli azokat.