A Nemdohányzók Védelméről szóló Törvény (NVT) módosításainak életbe lépése óta a türelmi időszakban 18073 ellenőrzésre 954 kifogás jutott, ezek körülbelül felét napokon belül orvosolták. A türelmi  időszal lejártát követő első napon a közegészségügyi felügyelők 1150 egységet ellenőriztek, 42 helyen találtak kifogásolnivalót. A bírság várhatóan 1,2 millió forint lesz, a pontos összeget a  szabálytalanságok egy-két napos elbírálása után határozzák meg.

Szabó Enikő helyettes országos tisztifőrvos elmondta, az 1999 óta életben lévő jogszabály módosítására azért volt szükség, mert a betartására rengeteg volt a panasz, a népegészségügyi mutatók pedig nagyon rosszak. A rákos megbetegedések 25 százalékáért a dohányzás a felelős, a lakosság 38 százaléka  dohányzik, s különösen szomorú, hogy a 15-17 évesek körében ez az arány 60 százalék.

Az első nap ellenőrzési tapasztalatai szerint a szabálytalanságok többségét magánszemélyek követték el - mondta Szabó Enikő. Hozzátette, nem büntetik meg a vendéglátóhely üzemeltetőjét, ha megfelelően dokumentálta, hogy mindent megtett a korlátozások feltüntetése érdekében, és figyelmeztette is a vendégeket a tiltásra. A tiltás a lakáskocsmákra is vonatkozik - hangsúlyozta a helyettes tisztifőorvos.